ÎNŞTIINŢAREA SFM SAU PRIMIREA INTERDICȚIEI DE INTRARE ÎN FEDERAȚIA RUSĂ

22.04.2015
Înştiinţarea SFM sau primirea interdicției de intrare în Federația Rusă
Foto: viza.md

„În acest an s-au înăsprit considerabil regulile de obținere a patentelor pentru perfectarea cărora lucrătorii migranţi timp de 30 de zile sînt nevoiţi să adune un pachet impresionant de documente. Cetățenii RM care lucrează în Federația Rusă în baza patentei trebuie să cunoască multe dintre regulile, încălcarea cărora conduce la aplicarea pedepselor administrative”, ne informează președintele Congresului Diasporei Moldovenești, Alexandr Kalinin.


Una dintre nuanțele juridice de acest tip include necesitatea de a încheia un contract de muncă. Potrivit spuselor lui Kalinin, acesta trebuie să fie încheiat atît de migranții care lucrează în baza patentei la persoanele juridice, cît şi de acei care lucrează în baza unei patente la persoane fizice.


Potrivit apărătorului drepturilor omului, în cazul în care lucrătorul munceşte pentru o persoană fizică, atunci în termen de două luni de la data primirii patentei, acesta trebuie să înştiinţeze organul teritorial al Serviciului Federal de Migrație (SFM) referitor la încheierea contractului de muncă. La rîndul său, persoana juridică care a angajat un cetăţean străin cu patentă, trebuie să informeze Serviciul Federal de Migrație timp de trei zile.


„Pentru a primi patenta, cetățenii străini sînt nevoiţi să stea, practic, zi și noapte, la cozi de kilometri, pe orice vreme. Termenul de legalizare este limitat, pachetul de documente pe care trebuie să-l adune este imens, migranții sînt prost informați sau dezinformaţi, toate acestea complică procesul. Cu cîteva zile în urmă am văzut o femeie din Republica Moldova, care primind patenta, a început să o sărute ca pe un cadou de nepreţuit! Acest lucru ne vorbeşte despre faptul, cît de solicitată este aceasta şi cît de dificil este să o perfectezi. De aceea este foarte important să se respecte toate normele legale și după obținerea unei patente, să fie încheiat neapărat contractul de muncă, pentru că atunci cînd autoritățile de supraveghere depistează lipsa acestuia, migrantul este supus unei pedepse administrative, iar în unele cazuri primeşte interdicție de intrare în Federația Rusă”, a subliniat președintele CDM.


Astfel, migrantul ratează posibilitatea de a folosi patenta, chiar dacă a fost achitată pentru un an. Vă reamintim că majoritatea cetăţenilor moldoveni lucrează la Moscova și în regiunea Moscovei, unde patenta costă 4.000 de ruble pe lună, iar la Sankt-Petersburg și în regiunea Leningrad, pentru patentă se achită 3.000 de ruble pe lună.


Potrivit lui Alexandr Kalinin, lucrătorii migranți moldoveni lucrează, preponderent, la persoanele fizice care nu sînt cointeresate să încheie un contract, iar muncitorii migranţi care nu înţeleg cum să-l alcătuiască în mod corespunzător se adresează la CDM, atunci cînd există deja probleme, apărute din cauză că nu a fost semnat contractul sau a alcătuirii necorespunzătoare a acestuia. De aceea, cu întrebările legate de contractul de muncă, este cel mai bine să se adreseze la Serviciul Juridic al CDM, înainte de semnarea acestuia, unde compatrioții vor fi ajutaţi să întocmească documentul.

 

CDM informează că în afară de toate celelalte neînştiinţarea sau încălcarea ordinii stabilite și (sau) forma înştiinţării autorităţii organului executiv federal teritorial referitor la contractul de muncă duc la aplicarea unei amenzi administrative cetățenilor, în mărime de la 5.000 pînă la 7.000 de ruble.

 

Sursa: moldovs.ms

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.