ÎN 2012, BERD A OFERIT 94 MILIOANE DE EURO PENTRU REALIZAREA A 13 PROIECTE ÎN MOLDOVA

19.12.2012
Foto: kamatica.com

În 2012, Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare a oferit 94 milioane de euro pentru realizarea a 13 proiecte în Moldova. Despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă şefa reprezentanţei Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în Moldova, Iulia Otto.

 

Ea a menţionat că volumul finanţării BERD din anul curent a crescut considerabil faţă de anul trecut (aproximativ 70 mil euro). Portofoliul total al investiţiilor BERD în Moldova, începînd cu anul 1992 a depăşit 700 mil euro.

 

Totodată, Iulia Otto a anunţat că în anul care pleacă direcţiile prioritare pentru BERD a fost finanţarea proiectelor de eficienţă energetică şi susţinerea iniţiativelor Guvernului de la Chişinău în domeniul energetic. În particular este vorba de 16 mil euro acordate companiei Moldelectrica pentru implementarea noilor proiecte cadru pentru finanţarea proiectelor energetice prin sectorul bancar, lansarea programului II MoSEFF (22 mil euro) şi realizarea unui nou proiect cadru mare în domeniul eficienţei energetice în sectorul locativ – MoREFF (35 mil euro).

 

Altă direcţie importantă a fost dezvoltarea regională a municipalităţilor şi finanţarea nu doar a proiectelor realizate la Chişinău, dar şi la Bălţi (3 mil euro). Otto a menţionat că, pe viitor, BERD va continua susţinerea municipalităţilor în realizarea proiectelor în domeniul reconstrucţiei drumurilor, canalizării şi asigurării cu apă. Cel mai mare proiect din domeniul dezvoltării infrastructurii, realizate cu susţinerea financiară a BERD (75 mil euro), a fost cel de reconstrucţie a drumurilor republicane.

 

Şefa reprezentanţe BERD a mai spus că, pînă la finele anului curent, pentru prima dată vor fi lansate două proiecte de finanţare a sectorului privat (companie specializată pe prelucrarea deşeurilor agricole şi companie din sfera logistică). Iulia Otto a atras o atenţie deosebită la proiectele de susţinere a businessului mic şi mijlociu. În 2012 a fost realizată cu succes iniţiativa „Femei în afaceri” şi continue să realizeze proiectul BAS Moldova. Pînă la momentul actual, BERD a realizat în Moldova 90 de proiecte în valoare de 711 mil.lei.S


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.