2.353 DE AMERICANI AU ALES SA RENUNTE LA CETATENIE

29.10.2014
Foto: infopas.ru

2.353 de americani care traiesc in afara Statelor Unite au ales sa renunte la cetatenia americana de la inceputul anului pîna in prezent, dupa ce a fost inăsprită legea care impune controlul statului asupra activelor detinute de americani in străinătate, relateaza Bloomberg.

 


In trimestrul III din acest an, 776 de persoane au renunțat la cetățenia americana, cu 39% mai multe decît in aceeași perioadă din 2013, cand 560 de oameni au luat aceasta decizie, potrivit datelor publicate de administrația SUA.

 


La inceputul lunii iulie, administrația Statelor Unite a inăsprit legea prin care cetățenii americani iși puteau ține secrete activele deținute. Potrivit acesteia, instituțiile financiare din SUA impun o taxa de 30% pe platile efectuate catre bancile străine care nu acceptă sa furnizeze date despre americanii care au conturi la respectivele instituții financiar.

 


Legea permite SUA sa aiba acces la informații despre activitatile financiare din afara țării, efectuate de cetațenii americani de la peste 77.000 de instituții si 80 de guverne.

 


Crețterea numarului de persoane care renunța la cetățenia americană are loc si în contextul in care peste 100 de banci din Elvetia, care mențineau confidențialitatea datelor clienților privați, au acceptat sa dezvaluie informații despre aceștia, pentru a evita punerea sub acuzare pentru ca au acoperit americani investigați pentru evaziune fiscala.

 


SUA, care impune impozite cetațenilor sai indiferent de locul de reședintă al acestora, a întreprins din ce in ce mai multe acțiuni pentru investigarea unor evazioniști, dupa ce UBS, cea mai mare banca elvețiana, a platit o penalitate in valoare de 780 de milioane de dolari într-un caz de evaziune din 2009. Tot atunci, UBS a prezentat autorităților americane date despre aproape 5.000 de conturi. In ultimii cinci ani, peste 9.000 de persoane au renunțat la cetățenia americană.

 

Sursa: trends.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.