CUM POT FI PROTEJATE FEMEILE MIGRANTE?

01.12.2011

Pe 29 noiembrie a avut loc reuniunea de lucru a Comitetului Mamelor, instituit pe lîngă Congresul Diasporelor Moldoveneşti, dedicată Zilei Mamei în Rusia.


În conformitate cu documentele aprobate la reuniunea precedentă din 21 septembrie 2011 – Regulamentul Comitetului Mamelor şi Declaraţia – participantele au discutat următoarele probleme: crearea unui ghid pentru cetăţenele Republicii Moldova, care vin în Rusia la muncă; deschiderea unui colțișor al mamelor în incinta Ambasadei Republicii Moldova la Moscova; organizarea acţiunilor de caritate pentru copiii migranţilor; integrarea copiilor migranţilor în societatea rusă; planul de acţiuni pentru anul 2012, precum şi alte aspecte organizatorice.


Potrivit Danielei Butmalai, ghidul pentru cetăţenele din Republica Moldova, care vin în Rusia, este, pur şi simplu, vital. ”Compatrioatele noastre vin în Rusia şi, de multe ori, nu se angajează imediat la un loc de muncă. Trei luni nu sînt suficiente pentru a găsi un loc de muncă. De aceea, ar fi raţional să se distribuie un ghid nu numai în Rusia, dar și în Moldova. Femeia din Moldova ar trebui să ştie cu ce fel de riscuri se va confrunta pe teritoriul altei ţări. Mai mult decît atît, este necesară ca femeile să fie atenționate că, muncind ilegal, mai ales ca asistente medicale sau infirmiere, femeile îşi asumă o responsabilitate sporită pentru viaţa unei alte persoane, în timp ce ele însele rămîn a fi lipsite de drepturi. Propun să se inițieze elaborarea unui contract-tip pentru femeile migrante, care ar stipula clar drepturile şi obligaţiile angajatorilor şi angajaţilor”, a spus Daniela.


Participantele la şedinţă au decis să se adreseze la Ambasada Republicii Moldova la Moscova cu propunerea de a crea un colţişor pentru mame în Secţia Consulară, cu informații utile pentru compatrioate.


Discutînd problema de integrare a copiilor migranţilor în societatea rusă, Comitetul a decis să organizeze evenimente culturale cu participarea copiilor şi a părinţilor lor. În timpul acestor activităţi, tinerii din Moldova urmează a fi familiarizaţi cu cultura şi tradiţiile ruseşti. În acest sens, Valentina Savina, directorul Colegiului de Stat al artei circului și estradei ”M. N. Rumeanțev”, a invitat copii din Moldova la Sărbătoarea Bradului de Crăciun.


Trebuie remarcat că grija Comitetului Mamelor pentru copiii migranţilor nu se limitează doar la teritoriul Rusiei. Există o problemă foarte mare ce ține de copiii migranţilor care se află în Republica Moldova. Potrivit unor surse, în Moldova locuiesc aproximativ 100 000 de copii rămaşi fără ocrotire părintească. Grija pentru ei a rămas pe umerii bunicilor, mătuşilor şi unchilor sau a fraţilor şi surorilor mai mari. În plus, în Republica Moldova nu există un sistem de control al acestor copii, ceea ce face dificilă protecţia socială şi educaţia lor.


În această privinţă, Comitetul Mamelor a primit de la femeile din Moldova, care trăiesc în Suedia, o propunere de elaborare a unui proiect comun, menit să ajute aceşti copii şi să ridice nivelul de responsabilitate al părinţilor care au plecat la muncă în străinătate.


Comitetul mamelor a discutat, de asemenea, Planul de acţiuni pentru anul 2012. Principalele activităţi ale Comitetului se vor axa pe protejarea femeilor din Republica Moldova şi a copiilor migranţilor care locuiesc în Rusia. În plus, se planifică organizarea unei serate consacrate vieţii femeilor migrante în Rusia, unde compatrioatele vor face schimb de cunoştinţe şi experienţă. Începînd cu anul 2012, serviciul de presă al Congresului Diasporelor Moldoveneşti va publica articole despre viaţa femeilor moldovence: actriţe, oameni de ştiinţă, politiciene, muncitoare, care și-au părăsit Patria în speranţa de a se realiza sau de a-și hrăni familiile.


Sursa: Serviciul de presă al CDM
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.