DE ZIUA MONDIALĂ A REFUGIATULUI ÎNALTUL COMISARIAT AL ONU A LANSAT O CAMPANILE DE INFORMARE DESPRE REFUGIAŢII DIN MOLDOVA

20.06.2011

Cu improvizaţii din hîrtie de forma unor tabere, Înaltul comisariat al Organizaţiei Naţiunilor Unite a lansat în faţa Arcului de triumf din centrul Chişinăului o campanie de informare despre refugiaţi. Evenimentul a fost organizat cu ocazia „Zilei mondiale a refugiatului” care este sărbătorită în fiecare an la 20 iunie. Potrivit coordonatorului programe şi administrare Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi Dinu Lipcanu, acţiunea are drept scop informarea publicului despre existenţa refugiaţilor şi despre problemele cu care se confruntă. ”Aceste corturi simbolizează de fapt una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă refugiaţii, nevoia de a locui undeva. Prin proiectele demarate în Moldova încercăm să-i integrăm în societatea să le găsim o locuinţă, şi un loc de muncă”, a spus Dinu Lipcanu.

Potrivit lui, integrarea într-o ţară nouă este destul de dificilă, însă de o necesitate vitală, din moment ce au părăsit ţara loc din cauza persecutării sau a din alte motive grave. Dinu Lipcanu a spus că una dintre problemele de bază pentru un refugiat este bariera lingvistică, aceştia avînd la moment posibilitatea să beneficieze de cursuri în limba de stat. De asemenea, refugiaţii beneficiază de asistenţă juridică, posibilităţi de angajare, iar în acest în jur de 10 familii vor putea să-şi găsească o locuinţă cu susţinerea UNHCR Moldova. La rîndul său, reprezentantul al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, Peter Kessler a spus că în cadrul mandatului său în jur de 43 mii le refugiaţi din întreaga lume beneficiază de asistenţa UNHCR. Peter Kessler a menţionat că o acţiune similară celei de azi, vor fi organizate pe parcursul anului şi în alte raioane din Moldova, cu scopul de a informa cetăţenii despre acţiunile UNHCR în ţară.

Prezenţi la eveniment, unii din foştii refugiaţi care deja au reuşit să obţină cetăţenia Republicii Moldova, spun că au trecut prin perioade destul de dificile. Unii dintre ei şi-a exprimat mulţumirea că deja este cetăţean al Republici Moldova. ”Am fost 12 ani refugiat şi anul trecut am luat cetăţenia Republicii. Orice nu aş spune, mă îndoiesc că voi putea să redau acest lucru prin cuvinte. Am avut situaţii cînd nu aveam un post de lucru, peste tot am trecut”, a spus fostul refugiat. În total, pe teritoriul Republica Moldova există la moment 60 de refugiaţi şi 70 de beneficiari de protecţie umanitară care primesc din partea Înaltului Comisariat al ONU 750 de lei pentru membru de familie. Forma de protecţie care li se acordă se numeşte statut de refugiat şi este actul său de identitate.

 

Sursa:noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.