DESPRE FENOMENUL MIGRAȚIEI ILEGALE A MINORILOR MOLDOVENI ÎN ITALIA ȘI CONTINUITATEA LUI

15.01.2014
Foto: arg.ro

Minorii din Republica Moldova migrează iregular în Italia, fără a fi însoțiți de un reprezentant legal.


În 2010, numărul total al minorilor moldoveni aflați fără însoțitor în Italia a atins cifra de 58 de persoane, dintre care doar 17 au fost identificați. În 2011, numărul de minori identificaţi ca cetăţeni moldoveni, aflaţi fără însoţitori pe teritoriul Italiei, a constituit 12 persoane.


Majoritatea dintre ei au vîrste cuprinse între 14-17 ani, fiind din Vulcănești, Cahul, Bașcalia, Criuleni, Drochia, Basarabeasca, Leova, Nisporeni, Telenești, Hîncești, Tiraspol, Sîngerei. Scopul migrării în Italia este atractivitatea asistenței sociale oferită de autoritățile peninsulei unor astfel de categorii de migranți, care în final obțin permisul de ședere italian.


De asemenea, se presupune că adeseori traseul de migrare iregulară a minorilor are loc pe cale terestră cu următorul itinerar: Moldova-Ucraina; Ucraina-Slovacia; Slovacia-Austria; Austria-Italia. Ajungînd în Italia, ei se adresează la poliția locală. În urma identificării, copiii sînt plasaţi în Centrele italiene de plasament a minorilor. Acolo ei beneficiază de cursuri gratuite de studiere a limbii italiene.


Deși Legea italiană nr. 94 din 15.07.2009, prevede imposibilitatea documentării cu permise de şedere a minorilor intraţi clandestin în Italia după împlinirea vîrstei de 18 ani şi condiționează repatrierea obligatorie a acestora, centrele de plasament reușesc documentarea minorilor cu permis de ședere.


Ele înaintează pe fiecare caz în parte recursuri în Tribunalele locale italiene, prin care se solicită examinarea dosarului minorului în contextul eliberării permisului de şedere pe motiv de studii, îndată ce acesta împlineşte majoratul. Deciziile Tribunalelor vizate sînt în favoarea eliberării permiselor de şedere.


Majoritatea minorilor refuză repatrierea în Republica Moldova. Astfel, interesul copilului prevalează în fața altor interese precum sînt repatrierea de către autoritățile moldovenești etc. Pe parcursul anului 2010-2011, au fost repatriaţi doar doi minori care au exprimat expres dorinţa de a reveni în Patrie.

 

Foto: totb.ro

Reamintim că recent, trei minori cu vîrste cuprinse între 15 și 16 ani au încercat să traverseze înot rîul Prut pentru a ajunge în Uniunea Europeană. Cei trei adolescenți au fost însă opriți la timp de polițiștii de frontieră, care i-au observat în momentul cînd se pregăteau să sară în apele rîului.


Minorii au povestit inspectorilor de frontieră despre planurile lor de a ajunge în Italia și au recunoscut că intenționau să treacă înot Prutul, în pofida temperaturii scăzute a apei și a sectorului extrem de riscant. Adolescenții originari din raionul Cahul au fost duși la casele lor. Cazul este cercetat în continuare de către ofițerii de urmărire penală ai Poliției de Frontieră.

 

Sursa: Viza.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.