(FOTO, VIDEO) CARTEA DESPRE ALIMENTAȚIA NOASTRĂ

22.07.2017
Cartea despre alimentația noastră
Foto: ecology.md

Bucătăria moldovenească poate suferi schimbări serioase sub presiunea noii culturi de alimentație. Dacă nu credeți că tradițiile de alimentație se schimbă semnificativ cu timpul și la noi în Moldova, atunci vă aducem dovezi directe.

Pur și simplu veniți la vreun festival etnic sau iarmaroc de hand made și veți vedea meniuri de bucate vegetariene și vegane, scoase la vînzare. Acesta nu e doar o experiență unică a unor bucătari, ci un fenomen în masă, tendințe în vogă a alimentației sănătoase și utile, ce se dezvoltă fulminant. Aceste tendințe sînt atît de atractive, încît oamenii singuri prepară aceste alimente după rețetele noi.

Gătim și mîncăm. Asta putem vedea zilnic la televizor. Pe orice canal, în orice revistă, pe o mulțime de resurse de Internet, sînt demonstrate rețetele unor bucate delicioase. Acum, acestea sînt nu doar gustoase, dar și neapărat sănătoase, necesare pentru o bună dispoziție a oamenilor.

Iar pentru a fi mai comod de gătit, iar entuziasmul pentru „experiențe" culinare să nu dispară, pe piața producției editoriale din Chișinău a apărut o nouă carte pe această temă.

Cartea de bucate pentru noua generație a oamenilor sănătoși și moderni se numește „Bucate macrobiotice și vegane delicioase pentru fiecare zi". («Вкусные макробиотические и веганские блюда на каждый день».) Autorul acestei cărți, Angela Agrati Prange, a inclus în aceasta bucate tradiționale și festive din bucătăria italiană, chineză și japoneză. Angela ajută oamenii, care vor să-și schimbe alimentația, în folosul bucatelor fără conservanți, coloranți și adjuvanți alimentari periculoși, pregătite cu dragoste pentru oamenii dragi și prieteni. Sănătatea este o stare normală a omului și există căi de revenire la această stare, afirmă Angela. Pentru a realiza acest pas în practică, a și fost scrisă această carte de bucate.

În opinia dietologilor, dieta „mediteraneană" este unul dintre cele mai sănătoase moduri de alimentație. Din păcate, calitatea produselor moderne, „naturale", mediterane nu se pot compara cu aceleași produse de acum mulți ani în urmă. Însă din fericire, la alegerea atentă a produselor locale, conform sezonului și metodelor de preparare a lor, ne putem apropia de modul ecologic de alimentație al strămoșilor noștri.

Rețetele prezentate în această carte reflectă acest mod de viață, fortificat cu asemenea super-produse macrobiotice ca alge maritime, miso, umebosi etc. Toate aceste rețete vor contribui la menținerea sănătății Dvs., într-o manieră italiană.

Dieta bazată pe alimentația vegetală, a menținut omenirea mii de ani. Carnea și-o puteau permite doar oamenii foarte bogați. Doar recent, cu 70 de ani în urmă, tradițiile de alimentație s-au schimbat radical. În locul bucatelor proaspete pregătite acasă din produse naturale, oamenii consumă în prezent o cantitate excesivă de semifabricate și produse cu adaosuri chimice, congelate și conservate, proteine și grăsimi animale, produse lactate și produse ce conțin colesterol și zahăr.

Acum avem o agricultură bazată în totalitate pe chimicale, plite electrice și cuptoare cu microunde, fast-food, produse iradiate, produse genetic modificate și accesul continuu la produsele crescute în orice condiții climatice, deseori contrar opuse celor în care trăim.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că „în societatea modernă, fiecare a treia femeie și fiecare al doilea bărbat într-o anumită perioadă din viață se vor îmbolnăvi de cancer". De asemenea, OMS declară deschis că cauza apariției tumorilor canceroase este consumul de carne roșie, în special a semifabricatelor din carne.

Omenirea a apărut nu pentru a dispărea din cauza bolilor degenerative. Există o mulțime de dovezi că modul de viață al omului determină atît sănătatea acestuia, cît și boala. Este curios faptul că oamenii care trăiesc în prezent în triburile sălbatice nu suferă de majoritatea bolilor degenerative, care au devenit demult o provocare pentru omul modern.

Pe parcursul multor decenii, nici lumea orientală, nici cea occidentală nu aveau o morală și conștiință ecologică sau o cultură a sănătății personale. Atunci, dar și acum, în viața cotidiană, în mare parte dominau problemele politice și economice, care erau prezent întotdeauna din abundență pentru a atrage toată atenția societății civile. Însă odată cu căderea ratingului „jocurilor" politice și a războaielor PR dintre corporații, viața orașelor a început să se schimbe rapid. Oamenii au început să fie preocupați de ecologie și să aibă grijă de ei, de sănătate și de modul de alimentație. Acolo au apărut mișcări în masă și chiar tratate întregi despre alimentație și impactul ei asupra sănătății omului. Toate aceste fenomene s-au format la granița diferitor culturi și cunoștințe din trecut sub atenția sporită a științei moderne. În baza teoriilor culinare existente, promotorii acestora au fondat universități, centre medicale, au apărut adepți și promotori ai acestor idei. Una dintre aceste direcții a devenit macrobiotica, iar la Berlin, în 1988, pe strada Shusterus din cartierul Charlottenburg a fost deschis un centru macrobiotic. În afara lecțiilor și trainingurilor, prînzurile zilnice au contribuit la studierea dietei sănătoase și a modului de viață sănătos, de aceea, pe lîngă centru a fost deschis un restaurant. Angela Agrati Prange, autoarea cărții „Bucate macrobiotice și vegane delicioase pentru fiecare zi", și-a dedicat 12 ani din viață activității și creației intense. La restaurant a apărut branch-urile de cuminică serviciul de livrare, precum și master class-uri. Primele contracte pentru deservirea grădinițelor și școlilor au fost încheiat anume în acei ani.

Experiența ei în Europa i-au permis să atingă un nivel înalt de profesionalism și un statut înalt în domeniul culinar.

Informații despre autoare:

Angela Agrati Prange s-a născut în orașul italian Giussano. Și-a început cariera la 20 de ani, iar la 22 de ani deja era bucătar-șef al unui restaurant. În prezent locuiește la Trenyago în calitate de macrobiotic și bucătar-șef.

Macrobiotica este știința despre alimentație, potrivit căreia, pentru menținerea sănătății trebuie să consumăm produse echilibrate și ecologice, ce cresc la locul de trai. Totodată, fondatorul macrobioticii, George Ohsawa, adeptul daoismului, presupune că în orice mîncare există două tipuri de energii – Yin și Yang, însă doar în cîteva produse Yin și Yang sînt echilibrate între ele.

Autoarea cărții „Bucate macrobiotice și vegane delicioase pentru fiecare zi" Angela Agrati Prange a studiat și a activat la Vega Study Centre din Oroville, California din SUA.

Potrivit notei informative, Agrati Prange este o italiancă care nu doar s-a încumetat să creeze și să editeze o carte în Moldova, dar și să o vîndă aici la un preț de piață, pentru conaționalii noștri. Tirajul cărții este de 3 mii de exemplare.

Editată în cele mai bune tradiții de către maeștrii editurii de la noi, pentru cetățenii noștri, volumul „Bucate macrobiotice și vegane delicioase pentru fiecare zi" se află în vînzare în rețelele comerciale „Biblion", „Pro Noi", Moldpressa", „Cartier", „Librarius". Adică, practic, în toate librăriile din Chișinău.

Le prețul editurii (450 de lei) cartea de bucate poate fi procurată, sunînd la numărul de telefon 0783 00 022.

Fotografii și designerii au făcut cartea foarte atractivă, astfel că mulţi o procură pentru a o face cadou prietenilor și oamenilor care nu sînt indiferenți faţă de ceea ce mănîncă.

Ce conține această carte?

1. Clasificarea comodă a bucatelor în supe, cereale, legume, salate, proteine și deserturi.

2. Rețete cu indicarea numărului de porții

3. Fiecare rețetă este ilustrată

4. Bucate absolut noi, nespecifice nouă, din meniul European modern.

5. Bucate asortate cu diverse sosuri, mixuri de condimente, ingredient exotice ecologice.

6. Noi particularități de pregătire a salatelor. Unele legume sînt ținunte prealabil sub presă, asta deoarece procesul de separare a sucului sub presiune cu participarea sării separă fibrele dure ale legumelor, aceste legume se digeră mult mai ușor, iar vitaminele și mineralele se asimilează într-o cantitate mai mare.

7. Mulțumiri și istoria creării cărții de la autor

8. Glosar.

9. Exemplul unui meniu pentru o săptămînă

Și, în sfîrșit, cel mai important lucru: ingredientul de bază în timpul gătitului trebuie să fie dragostea. De fiecare dată, cînd treceți pragul bucătăriei, trebuie să lăsați în urmă toate problemele și să vă concentrați doar asupra procesului de pregătire a bucatelor cu gînduri bune. Grija și implicarea Dvs. în pregătirea bucatelor se vor întoarce însutit sub forma mulțumirilor din partea celor apropiați, prieteni și oaspeți.

Vă dorim să experimentați cu succes!

Ana Cunts

Toate întrebările privind difuzarea și achiziția cărții:

«DAAC Hermes Pres»,

Chișinău, Calea Ieșilor, 10,

tel.: + 373 22 509-417, e-mail: info@daac.md

Salon Jaguar, Land Rover, Volvo

tel. 022 578 920 (Marcela),

bul. D. Cantemir, 14

Hotel Berd's, bul. D.Cantemir, 12 (http://berdshotel.com/, 0 22 022 222)

 

Cartea se vinde:

1) Rețea de carte Biblion – www.biblion.md

2) Rețea de carte Ezotera - http://ezotera.md/

3) Rețea de carte Librarius (Moldpresa) - http://moldpresa.md/ro/contacts

4) Rețea de carte Cartier – 0 22 203 490

5) Rețea de carte Pro noi - http://www.pronoi.md/

6) http://www.libex.ru/

7) http://azbuker.ru/

 

Sursa: ecology.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.