MOLDOVENII CU ,,ȘTAMPILĂ ÎN PAȘAPORT,, CARE REVIN ÎN R. MOLDOVA VOR AVEA DREPTUL SĂ INTRODUCĂ BUNURI FĂRĂ TAXE VAMALE

21.07.2014
Foto: ntv.ru

Cetățenii moldoveni stabiliți cu traiul permanent peste hotare  și care intenționează să revină în țară vor avea dreptul să introducă bunuri fără achitarea taxelor vamale. Un proiect de lege în acest sens a fost propus de președintele Parlamentului, Igor Corman, și votat vineri (18.07.2014) în prima lectură de deputați.

 

Potrivit lui Igor Corman, scopul inițiativei este de a crea condiții favorabile cetățenilor aflați peste hotare care intenționează să revină în țară. În opinia lui Corman, dificultățile de ordin administrativ și birocratic pun piedici în realizarea acestui demers. Facilitățile la introducerea bunurilor în țară vor fi acordate, cu condiția că acestea nu sînt destinate activității comerciale sau de producție.

 

Chiar dacă potrivit proiectului de lege de scutiri vor beneficia moldovenii, care înainte de a pleca peste hotare, au efectuat la CRIS ,, Registru,, procedura de scoatere de la evidenţă de la locul de trai şi s-au stabilit cu traiul permanent peste hotare cu aplicarea ştampilei în paşaport, nu este clar:

 

- Dacă facilitățile prevăzute se vor referi doar la migranții care revin definitiv în R. Moldova sau și la acei moldoveni ,,cu ștampilă în pașaport,, care se întorc TEMPORAR în țară;

- Care sînt documentele care urmează a fi prezentate la frontieră;

- Cum se va demonstra revenirea definitivă;

- Cum se va confirma faptul că marfa nu este destinată activităţii comerciale sau de producţie. În prezent această obligație se pune în seama persoanei fizice care deplasează marfa;

- Regulile ce exclud orice încercare de abuz.

 

Pentru a deveni lege, documentul trebuie să fie supus votului în lectura a doua. Modul în care vor fi acordate aceste înlesniri urmează a fi stabilit ulterior de Serviciul Vamal.

 

Portalul Viza.md reamintește că în prezent, moldovenii care decid să revină din străinătate pot indroduce în ţară, fără a plăti taxe vamale, doar obiectele de uz personal şi alte bunuri în valoare de cel mult 200 de euro.  Obligaţia de a confirma faptul că marfa nu este destinată activităţii comerciale sau de producţie se pune în seama persoanei fizice care deplasează marfa. Mai multe detalii despre valoarea bunurilor și determinarea valorii în vamă, persoanele interesate se pot adresa la Centrul de Apel al Serviciului Vamal (telefon +373 22 574 111).

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.