PERSPECTIVE DE DEZVOLTARE A COOPERĂRII SERVICIULUI GRĂNICERI CU OSCE

07.07.2011

Pe 6 iulie 2011, în incinta Aparatului Central al Serviciului Grăniceri a fost în vizită de lucru Bruno Hedermann, expert al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în domeniul de frontieră şi Kenneth Pickles, reprezentant al misiunii pe chestiuni în domeniul politic şi militar.


Scopul întrevederii a fost stabilirea unei cooperări continue între Serviciul Grăniceri şi Misiunea OSCE, prin acordarea ajutorului necesar în consolidarea eforturilor de reformare a autorităţii frontaliere.


În cadrul întrunirii au fost examinate mai multe subiecte, printre care evaluarea necesităţilor instituţiei pe termen mediu şi pe termen lung, în elaborarea unui plan complex de implicare a OSCE în procesul de profesionalizare şi dezvoltare a capacităţilor instituţionale.


În această ordine de idei, s-a convenit să se intensifice dialogul pe spectrul intereselor comune, prin examinarea posibilităţii oferirii asistenţei Serviciului Grăniceri de către OSCE în domenii importante, care pînă la moment nu au fost acoperite: reformarea sistemului de gestionare a resurselor umane şi perfecţionarea sistemului de instruire a personalului Serviciului Grăniceri; consolidarea mecanismului intern al instituţiei în contracararea fenomenelor de corupţie; consolidarea capacităţii Serviciului Grăniceri în domeniul traficului de fiinţe umane şi abilităţi de instruire practice pe termen scurt.


În context, gazda a mulţumit Misiunii OSCE pentru bunele intenţii de intensificare a relaţiilor bilaterale de colaborare, aportul Misiunii la reformarea instituţională, printre care realizarea unor cursuri de studiere a limbilor engleză şi franceză şi susţinere în lupta împotriva corupţiei. Totodată, şi-au exprimat disponibilitatea de a identifica noi modalităţi de cooperare, preluînd cele mai bune practici de la partenerii internaţionali.


În discuţiile purtate au fost evaluate şi trecute în revistă priorităţile Serviciului Grăniceri, care necesită suport din partea partenerilor europeni: implementarea Strategiei naţionale de gestionare integrată a frontierei de stat, armonizarea legislaţiei naţionale la legislaţia UE în domeniu, profesionalizarea şi demilitarizarea treptată a SG, dezvoltarea infrastructurii, precum şi alte domenii de interes.


Părţile au avut discuţii exploratorii în vederea lansării proiectului de susţinere a implementării activităţilor cu privire la reformarea managementului resurselor umane şi perfecţionarea sistemului de instruire a personalului, consolidarea mecanismului intern al instituţiei în contracararea fenomenelor de corupţie în Serviciul Grăniceri. Participanţii au efectuat un schimb de opinii asupra proiectului, şi au fost examinate propunerile făcute de Serviciul Grăniceri în acest context, ulterior fiind aduse şi unele propuneri din partea OSCE, care ar interesa statele membre.


Oficialii au asigurat reprezentanţii Serviciului Grăniceri de totală încredere și asistență din partea OSCE, exprimîndu-și convingerea că dialogul de cooperare între experţii acestor două instituţii se va purta într-o manieră pragmatică şi practică, care va conduce la elaborarea unor proiecte concrete de asistenţă în implementarea planului de reformare şi dezvoltare instituţională a Serviciului Grăniceri.

 


Sursa: Serviciul Grăniceri

 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.