REFUZUL DE VIZĂ

Decizia privind eliberarea sau refuzul de oferi viza aparţine funcţionarului consular al misiunii diplomatice sau oficiului consular UE la care a fost depusă cererea de viză.

 

Examinarea dosarelor pentru oferirea vizei are un caracter individual. Din acest motiv, decizia de a nu elibera viza se bazează pe examinarea fiecărei cereri de viză în parte luînd în consideraţie menţiunile efectuate în formularul de viză, documentele justificative prezentate şi informaţia obţinută pe parcursul interviului. Dacă viza a fost refuzată unui solicitant dintr-un grup de persoane, acest fapt nu prezumă în mod obligatoriu că viza va fi refuzată tuturor membrilor grupului.

 

Refuzul de eliberare a vizelor nu are un caracter definitiv, în contextul posibilităţii aplicării pentru viză în viitor. Deşi cetăţeanului moldovean i s-a refuzat eliberarea vizei, acest fapt nu presupune imposibilitatea solicitării vizei pe viitor. Însă, motivul care a dus la refuzul de eliberare a vizei în primă instanţă, poate fi luat în consideraţie la examinările viitoare ale cererilor de recepţionare a vizelor.

 

Motivele refuzurilor de eliberare a vizelor pot fi diverse, lipsa mijloacelor financiare necesare, declararea informaţiilor eronate pe parcursul interviului, prezentarea documentelor justificative false, încălcarea anterioară a regimului de viză în statele membre ale UE, completarea greşită de către cetățenii moldoveni a cererilor pentru viza de tip C şi D, etc.

 

Însă de cele mai dese ori, motivul de bază este riscul înalt că cetăţeanul Republicii Moldova nu se va reîntoarce în ţară înainte de expirarea vizei.



Comunicarea motivului refuzului de a elibera viza de către funcţionarul consular UE nu este obligatorie, din acest motiv este la discreţia consulului de a decide asupra acestui fapt. Nu poate fi considerată încălcare a drepturilor solicitantului, necomunicarea motivului de refuz în a elibera viza.

 

Apelarea solicitantului pentru a afla cauza refuzului de eliberare a vizei este reglementată de către legislaţia fiecărui stat membru UE. Pentru informaţii suplimentare privind modalitatea de apelare în caz de refuz persoanele interesate urmează să contacteze ambasada sau consulatul respectiv. Totodată, Instrucţiunile Consulare Comune UE nu obligă statele Schengen să ofere posibilitatea de apel împotriva refuzului de viză.

 

De regulă, refuzul de eliberare a vizei este confirmat prin aplicarea unei ştampile speciale în paşaportul solicitantului şi în mod obligatoriu va fi înregistrat în sistemul electronic al vizelor, sistem care este comun pentru toate statele UE.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.