TERMENUL DE ŞEDERE ÎN MOLDOVA A MAŞINILOR CU NUMERE STRĂINE DE ÎNMATRICULARE A FOST PRELUNGIT PÎNĂ LA 1 IANUARIE 2012

07.07.2011

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat astăzi în prima şi a doua lectură amendamentele la legislaţia în vigoare, care prelungesc pînă la 1 ianuarie 2012 termenul de şedere în ţară a maşinilor cu numere de înmatriculare străine, importate pînă la 4 aprilie 2011. Pentru adoptarea respectivului proiect de lege au votat 52 de deputaţi din toate cele trei fracţiuni membre ale alianţei de guvernare. Legea aprobată prevede că, pînă la 1 noiembrie 2011, Guvernul va prezenta propuneri pentru soluţionarea definitivă a problemelor proprietarilor de vehicule cu numere străine.

 

Reamintim că, la 4 aprilie a acestui an, în Moldova, au intrat în vigoare amendamentele, conform cărora maşinile cu numere străine puteau să se afle în Republica Moldova nu mai mult de 90 de zile pe an, în timp ce anterior proprietarii acestora plecau din ţară la fiecare 90 de zile, după care se puteau întoarce imediat.

 

Prim-ministrul Vladimir Filat a declarat anterior că guvernul va merge în întîmpinarea proprietarilor acestor maşini, care s-au confruntat cu probleme serioase, şi va extinde pînă la 1 ianuarie 2012 termenul de şedere în ţara a maşinilor cu numere de înmatriculare străine, cu un singur scop – de a le da timp suplimentar pentru ca aceste maşini să fie returnate în ţara de origine, în cazul în care nu vor fi înregistrate în Republica Moldova. Potrivit acestuia, o prelungire ulterioară a acestui termen nu va avea loc.

 

În acelaşi timp, premierul a spus că Guvernul Republicii Moldova studiază posibilităţile prelungirii de la 90 la 180 de zile a termenului de şedere în ţară a maşinilor cu numere de înmatriculare străine pentru persoanele cu dublă cetăţenie. Filat a menţionat că, în special, va fi examinată varianta proiectului de decizie pentru anumite categorii de persoane care pot, selectiv, la cerere, să obţină dreptul la 90 de zile suplimentare la cele 90 de zile existente de şedere în ţară în decurs de un an, cu următoarele condiţii: deţinerea de către reclamant a cetăţeniei duble; automobil înregistrat în ţara al cărei cetăţean este reclamantul; dreptul obligatoriu al reclamantului de proprietate asupra maşinii (să nu fie în baza procurii). Prim-ministrul a adăugat că această iniţiativă, care este recomandată în baza experienţei europene, Ministerul Finanţelor o va discuta cu ministerele de resort.

 


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.