TIPURI ȘI FORME DE TURISM

16.03.2015
Tipuri și forme de turism
Foto: ecursuri.ro

În ultimele decenii au devenit populare noi forme de turism cunoscute , de asemenea, sub numele de segmente de turism. Dacă credeţi că acestea sînt puţine, atunci vă înșelaţi, turismul poate fi destul de divers.

 

Turism de aventură - turismul în locuri greu accesibile sau sporturi de aventură, cum ar fi alpinism şi turismul pietonal.
Agroturism - turism la ferme care sprijină agricultura locală.
Turismul genealogic  întreprins în scopul de a descoperi strămoșii și a vizita locurile de origine și, uneori, a face cunoştinţă cu rudele îndepărtate.
Turism pe canapea şi turismul virtual - lipsa de călătorie ca atare, studierea lumii prin intermediul Internetului, cărţilor, televiziunii, etc.
Turism audio include ghiduri audio și alte forme de turism de acest gen, cum ar fi excursii audio prin muzee și ghiduri audio.
Turismul cărturar - încercările de a sprijini librăriile independente care se poziționează ca o destinație turistică.
Turism cultural - vizitarea orașelor sau locurilor istorice interesante, cum ar fi Berlin, Kathmandu, Lahore, Lima, Buenos Aires, Londra, Paris, New Delhi, Roma, Praga, Dubrovnik, Beijing, Istanbul, Kyoto, Varșovia, precum și studierea patrimoniului lor cultural. Acest tip de turism poate include, de asemenea, o varietate de evenimente culturale speciale, cum ar fi turismul muzeelor, atunci cînd turiştii vizitează multe muzee.
Turism de operă - vizitarea spectacolelor de operă și a concertelor.
Turism sumbru - vizitarea locurilor asociate cu moartea și suferințe. Primele agențiile turistice care se specializează în acest tip de turism au început cu excursiile la Lakehurst, New Jersey, locul accidentării aeronavei "Hindenburg".
Turism la locurile de accident - nu pentru a ajuta, ci pentru a vizualiza. Deşi, acest lucru poate perturba lucrările de salvare, ajutor, asistenţă de urgență și recuperare.
Turismul drogurilor - turism pentru achiziționarea legală sau ilegală a drogurilor.
Eco-turism – turismul ecologic curat, care are un impact minim asupra mediului înconjurător, cum ar fi safari din Kenya, jungla tropicală în Belize, turismul pietonal (Laponia) şi vizitarea parcurilor naţionale.
Turism educaţional – vizitarea instituţiilor pentru a obţine cunoştinţe după interese, cum ar fi cursurile de gătit conduse de bucătarii celebri sau clase pentru lucru de mînă.
Turism extrem - turismul asociat cu un risc mai mare.
Turismul jocurilor de noroc - vizitarea localurilor de jocuri de noroc în orașe cum ar fi Atlantic City, Las Vegas, Palm Springs, Macau, Monte Carlo.
Turism botanic - vizitarea grădinilor botanice celebre din istorie, cum ar fi Versailles și Taj Mahal.
Turism istoric - vizitarea orașelor istorice (Roma, Atena, Cracovia) sau oraşelor industriale și atracțiilor lor: canalelor, stațiilor de cale ferată, locurilor de bătălii, etc.
Turism curativ – plecarea din oraşe pentru a scăpa de stres, a se relaxa la soare, etc. De multe ori cu scopul vizitării băilor curative.
Hobby-turism - turismul individual sau de grup, pentru a întîlni oamenii cu interese similare, în scopul de a simți ceva legat de hobby-ul. Drept exemplu sînt excursiile botanice, radio-comunicații simultane între amatori, croaziere cu dansuri pe pieţe.
Turismul persoanelor cu handicap sau invalizilor. În unele regiuni, el este uneori numit "turism pentru toți".
Turism medical - pentru a obține servicii care în țara de origine sînt ilegale - avortul, eutanasia, pe care o oferă, de exemplu, apatrizilor spitalul „Dignitas” din Elveția, sau pentru un tratament mai modern care nu este disponibil în țara lor, sau cînd este necesar să staţi la un rînd mare pentru a primi serviciile medicale, sau pentru a utiliza serviciile gratuite sau ieftine oferite de organizațiile medicale.
Turism pop-cultural - vizitarea locurilor prezente într-un film sau într-o carte.
Turism permanent – oamenii înstăriţi aflaţi într-un concediu permanent, unii dintre ei, în legătură cu impozitele, pentru a nu fi cetățean al unei țări.
Turism religios sau de pelerinaj - pelerinajul la locurile vechi sfinte (Roma și Santiago de Compostela pentru catolici, temple și mănăstiri din Nepal pentru hinduși și budiști, Muntele Athos și bisericile pictate din nordul Moldovei pentru ortodocşi), locuri de cult, cum ar fi moscheile, mormintele, etc.
Solo-turism – călătorii efectuate de unul singur.
Turism sportiv – schi alpin, golf și diving sînt cele mai populare mijloace de a petrece vacanţa. La această categorie se referă, de asemenea, vacanţa petrecută împreună cu echipa preferată de baseball şi frecventarea zilnică a jocurilor cu participarea acesteia.
Turism cosmic sau spaţial.
Vasilando (rătăcitor) - un om pentru care procesul de călătorie este mult mai important decît direcția de deplasare.

 

 

Sursa: ecology.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.