Curiozităţi locale

  • În bucătăria cehă predomină felurile din carne, cea de porc fiind cea mai populară. Se mai preferă vînatul, iepurele şi raţa, iar peştele – mai rar, exceptînd șprotul proaspăt şi crapul, prezente pe mesele de Crăciun.

 

  • Fetele din Cehia pun la începutul lui decembrie o crenguţă de cireş în apă şi, dacă aceasta înfloreşte de Crăciun, ele cred că se vor mărita în decursul anului ce vine.

 

  • Probabil că cel mai neobişnuit obicei pascal are loc în Cehia, Ungaria şi Slovacia, unde, în a doua zi de Paşte, femeile sînt biciuite simbolic. Potrivit unei legende, femeile trebuie biciuite pentru a fi frumoase şi sănătoase în anul ce urmează. Astăzi, această tradiţie este foarte răspîndită şi de aceea comercianţii chiar produc bice frumos decorate cu care pot fi “bătute” persoanele dragi.