Curiozităţi locale

  • În prima zi a lunii martie, moldovenii îşi prind la piept mărțișoare – mici obiecte de podoabă legate de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, ce simbolizează renaşterea naturii. Ele sînt purtate pe tot parcursul lunii martie. Numele acestui obicei îl poartă și Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”, care se desfășoară în Moldova anual, în perioada 1-10 martie, și la care iau parte interpreți și colective artistice din țară și de peste hotare.

 

  • În Moldova se mai practică străvechiul obicei Plugușorul. În ajunul Anului Nou, cete de băieți umblă din casă în casă și le urează gazdelor sănătate și prosperitate, iar pentru asta sînt mulțumiți cu colaci și alte bunătăți. În prima zi din noul an însă se umblă cu Semănatul – un alt obicei similar.

 

  • Crăciunul și Paștele moldovenii îl sărbătoresc cu mese îmbelșugate. Pentru masa de Crăciun se obișnuiește a sacrifica porcul, iar pentru cea de Paşte se prepară bucate din miel, se vopsesc și se încondeiază ouă, gospodinele coc cozonac și pască.

 

  • Printre bucatele tradiționale moldovenești se remarcă mămăliga (uneori consumată în loc de pîine), zeama, colțunașii, plăcintele, sarmalele etc.

 

  • Vinurile vechi, disponibile pentru degustări în crame, sînt o carte de vizită pentru Moldova.

 

  • Monumentul naturii „Suta de Movile” este singurul loc din Europa, unde sînt concentrate într-un număr atît de mare recife submarine ale mărilor antice care acopereau acest teritoriu – Marea Tortoniană şi Sarmatică.