Poşta
Înregistrare Aţi uitat parola?

EXPERȚII: EȘECUL PLANULUI DE INTEGRARE A IMIGRANȚILOR ÎN RUSIA

26.04.2017
Experții: Eșecul Planului de integrare a imigranților în Rusia
 

Examenul la limba rusă pentru imigranții, sosiți în Rusia, a creat teren pentru apariția unor intermediari comerciali ilegali între imigranți și stat, consideră experții Academiei Prezidențiale a Economiei Naționale și Administrației Publice a Rusiei (RANEPA). Examenul la limba rusă nu facilitează, practic deloc, integrarea nou-veniților.

 

Introducerea examenului la limba rusă pentru imigranții în Rusia le-a permis organizațiilor, care fac testarea să cîștige pînă la 11,5 miliarde de ruble. Examenul nu a contribuit la integrarea imigranților în societatea rusă, ci doar a majorat cheltuielile pentru legalizarea imigranților. La această concluzie au ajuns experții RANEPA. Cercetătorii au efectuat un sondaj on-line în masă, fiind intervievați aleatoriu circa 3 mii de persoane; chestionarul sociologilor în diferite limbi a fost răspîndit printre grupurile de utilizatori de pe rețelele de socializare, ce au legătură cu imigrația în Rusia. Analiza include datele chestionarelor a 3105 respondenți, fiind vorba despre persoanele intervievate, care au răspuns la toate întrebările sociologilor. În plus, autorii raportului au efectuat o cercetare calitativă: folosind metoda interviurilor și observării în patru regiuni ale Rusiei.

 

Proiectul de lege privind examenul obligatoriu la limba rusă pentru imigranții care solicită de lucru în cadrul Serviciilor comunale și al locuințelor, comerț și deservire a fost adoptat în anul 2012. Această lege fost extinsă în anul 2014, incluzîndu-i pe toți străinii care solicită permis de ședere temporară, permis de ședere permanentă, permis de muncă sau patentă.

 

Introducerea examenului a schimbat sistemul instituțiilor implicate în organizarea migrației și a redistribuit pe interior fluxurile financiare, constată autorii studiului. Infrastructura „oficială” se constituie în jurul universităților și institutelor de cercetare, сărora statul le-a oferit autoritatea de a organiza testarea. Aceștia, la rîndul lor, sînt responsabili de organizarea Centrelor de testare locale în regiuni.

 

Pentru a susține examenul, „străinul, sosit în țară, trebuie să plătească 4 900 de ruble, în cazul în care este vorba de un brevet sau de un permis de muncă sau 5,3 mii de ruble, pentru a obține un permis de ședere temporar sau un permis de ședere permanent. Aceste mijloace ajung în bugetele organizatorilor testărilor”, a povestit pentru RBC E. Varșaver.

 

Pînă în vara anului 2016, potrivit raportului Guvernului, examenul a fost susținut de circa 2,2 milioane de oameni (date mai recente nu sînt disponibile). Ei au plătit de la 10,6 miliarde ruble pînă la 11,5 miliarde ruble.

În plus, în afară de testarea de bază în unele regiuni au fost introduse examene suplimentare. Acestea sunt, de obicei, mai ușoare, documentele eliberate la susținerea acestora sînt valabile numai în cadrul regiunii date, pentru o perioadă mai scurtă de timp. De regulă, certificatul „federal“ e valabil timp de cinci ani, iar de exemplu, cel regional moscovit - timp de an. Prețul acestui tip de test variază: la Moscova, fiind de 700 de ruble, în Regiunea Nijnii Novgorod - 2 mii de ruble, iar în regiunile Tambov și Riazani - 2,9 mii ruble. Activitățile Centrelor de testare locale nu corespunde, uneori, obiectivelor urmărite de către Guvern, se spune în raport. De exemplu, într-una din regiuni șefa Centrului considera „că este responsabilă pentru securitatea națională a Rusiei și nu le permitea să treacă examenul cetățenilor străini, potențial periculoși, în opinia ei“.

 

Sursa: rbc.ru

Publică un comentariu nou