Poşta
Înregistrare Aţi uitat parola?

CUM POȚI OBȚINE STATUTUL DE VORBITOR DE LIMBA RUSĂ ȘI PERMISUL DE ȘEDERE ÎN RUSIA

28.08.2017
Cum poți obține statutul de vorbitor de limba rusă și permisul de ședere în Rusia
 

În fiecare an, în Rusia pleacă mii de cetățeni străini în căutarea unui loc de muncă, a unui venit stabil și a unei vieți confortabile. Și fiecare dintre ei nu doar o dată s-a gîndit să rămînă în Rusia pentru o lungă perioadă de timp, însă pentru asta este necesară perfectarea unor acte care să permită șederea în Rusia. Unul dintre documentele cele mai de dorite de străini este permisul de ședere.

 

O posibilitate pentru perfectarea unui permis de ședere prin intermediul sistemului simplificat este prezența statutului de vorbitor de limba rusă.

 

Statutul de vorbitor limba rusă este un document ce se eliberează cetățeanului străin cu două condiții:

 

1. Străinul trebuie să vorbească fluent limba rusă și să o utilizeze în viața cotidiană;


2. Străinul trebuie să aibă rude în linie dreaptă ascendentă (tată, mamă, bunic, bunică, străbunic, străbunică etc.) care trăiesc sau au trăit anterior în Rusia.

 

Pentru a obține acest statut, trebuie să corespundeți cerințelor formulate în ambele puncte menționate mai sus!

 

Acest statut este acordat străinului de către o comisie specială de stat după ce acesta susține proba interviului.

 

Obținerea acestui statut îi oferă străinului dreptul de obținere a unui permis de ședere, iar mai tîrziu și cetățenia rusă în cadrul sistemului simplificat (în conformitate cu articolul 14 din Legea federală № 62 cu privire la cetățenia Federației Ruse). Adică nu trebuie așteptat pînă cînd vor trece 5 ani de la data obținerii permisului de ședere pentru cetățenie, dar trebuie depuse actele mult mai devreme.

 

Durata procedurii de obținere a statutului de vorbitor de limba rusă

 

1. Pregătirea și colectarea tuturor documentelor necesare pentru depunerea lor la autoritățile de stat durează de la 1 la 1,5 luni;


2. Examinarea documentelor în cadrul Direcției generale pentru probleme de migrație a Ministerului Afacerilor Interne și obținerea statutului de vorbitor de limba rusă – 1,5 luni.

 

Lista documentelor necesare:

 

1. Cererea în forma stabilită


2. Actul de identitate (pașaport);


3. Documentele ce dovedesc că cetățeanul străin se află în Rusia legal. Acestea includ:


• Fișa de migrație;
• Evidența migrațională (înregistrarea provizorie);
• Viza;
• Permisul de ședere temporară;
• Permisul de ședere.


4. Documentul care certifică prezența legăturilor de rudenie cu persoane care locuiesc sau au locuit anterior în Rusia;


5. Documentul care confirmă faptul reședinței rudelor solicitantului în Rusia.
 

Publică un comentariu nou