ANUNȚ IMPORTANT PENTRU MOLDOVENII CU DUBLA CETĂȚENIE

08.06.2018
 

Angajatorii care își trimit temporar lucrătorii dintr-un stat membru al UE în altul vor fi nevoiți să îi asigure pe aceștia cu salarii egale pentru muncă similară în țara în care sînt detașați.

 

Decizia a fost luată în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, după mai bine de doi ani de negocieri. De iniţiativă vor beneficia şi moldovenii care deţin paşapoarte româneşti sau bulgăreşti şi lucrează în UE. Necesitatea acestei legi a survenit din cauza diferenței dintre salariile minime din țările din vestul și cele din estul Uniunii Europene. Spre exemplu, o fabrică de încălțăminte din România trimite un angajat de-al său la o fabrică parteneră din Germania. Anterior, muncitorul român primea același salariu în Germania ca și în România.

 

Acest lucru crea o concurență nedreaptă pe piața muncii din țările dezvoltate ale UE, care erau nemulțumite că lucrătorii detașați din țările cu un nivel de dezvoltare scăzut sînt preferați lucrătorilor locali, din cauza faptului că ei lucrau pentru un salariu mic. Acum, după ce legea va intra în vigoare, indiferent din ce țară UE vine angajatul, lui trebuie să-i fie asigurat salariul minim conform lucrului pe care îl îndeplinește. Pe deasupra, angajatorul va trebui să-i ofere condiții identice cu cele garantate muncitorilor locali. Asta înseamnă: perioade minime de repaus, timp maxim de lucru, concedii anuale plătite, călătorie și cazare din banii angajatorului.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.