GHIDUL SITUAȚIILOR DE URGENȚĂ, PENTRU CETĂŢENII AFLAŢI ÎN STRĂINĂTATE

13.02.2019
 

Aceste recomandări generale pot servi drept ghid în cele mai tipice situații de urgență și de criză.


Aflîndu-vă în străinătate este necesar să daţi dovadă de vigilență elementară, de precauție și să vă coordonaţi comportamentul în funcție de mediul înconjurător. 


Dacă vă aflaţi într-o zonă cu cataclisme (conflict militaro-politic, revolte în masă, atac terorist, dezastru natural), informați imediat, dacă este posibil, cea mai apropiată Ambasadă sau Oficiu consular din Moldova cu privire la dumneavoastră și la alți cetăţeni moldoveni, care se află cu dvs. Dacă nu cunoașteți telefoanele Misiunii Diplomatice Moldovenești, vă recomandăm să informați, cel puțin, pe reprezentantul operatorului sau pe rudele dvs.


Dacă v-aţi pomenit într-o zonă a tensiunilor militaro-politice, în special, a unui conflict armat, încercați să staţi, pe cît posibil, mai departe de zonele, unde se duc lupte. Dacă este posibil, se recomandă să părăsiți această zonă și să vă mutați într-un alt loc, alegînd cel mai sigur traseu pentru aceasta. În cazul în care întîlniți persoane înarmate, care nu fac parte din structurile oficiale locale, încercați să nu atrageți prea mult atenția asupra dvs. Nu intrați în polemică sau în conflict, chiar dacă sînteți provocați. Dacă acest lucru nu este forțat de împrejurări extreme, nu divulgați, în general, faptul că aveți cetățenie străină altora din jur, mai ales, condrumeţilor ocazionali. 


 Dacă totuși vă aflați încă direct în zona activă a ostilităților și nu o puteţi părăsi, este recomandabil să rămîneţi în hotel și să nu vă separați de grupul de turiști, pe care îi cunoașteți. De asemenea, trebuie să respectați cu strictețe, în special, orele de restricţii ale circulaţiei, în condiţiile introducerii acestora.


Dacă aţi fost luați ostatici sau răpiți, nu trebuie să opuneți rezistenţă. Se recomandă efectuarea ordinelor inițiale ale teroriștilor sau răpitorilor. Aceştia s-ar putea dovedi oameni cu o mentalitate instabilă și să se comporte imprevizibil. Dacă vă simțiți rău, ar trebui să încercați să solicitați un medic sau să vi se aducă medicamentele necesare.


Încercați să stabiliți, cel puțin, un anume contact psihologic cu răpitorii. Ori de cîte ori este posibil, rețineți cum arată, ce obiceiuri au, cum vorbesc între ei și cu cine comunică. Dacă sînteți transportat dintr-un un loc în altul, pe cît posibil, ar trebui să memorați toate aceste trasee, inclusiv timpul cît vă aflaţi în mișcare, direcția, distanța parcursă, viteza, orice repere de-a lungul drumului, indicatoare și asemenea sunete precum apelurile mouaddinilor, clopotele bisericești, vocile neobișnuite, zgomotul construcțiilor, aeroporturilor, căilor ferate etc. 


Dorința de a le "intra în voie" este adesea înțeleasă greșit de către teroriști și face dificilă salvarea victimelor. Dacă teroriștii obligă un ostatic să facă un apel scris sau oral (înregistrări audio sau video) adresarea către autorități cu declarația cerințelor lor, acest lucru se poate face numai sub forma și în volumul asupra căruia insistă răpitorii. Totodată, trebuie evitate declarațiile și evaluările proprii, deoarece acest lucru poate agrava situația ostaticului. 


În momentul cînd este în curs de desfășurare operațiunea specială pentru eliberarea unui ostatic, se recomandă să vă așezați pe podea, să nu vă mișcați pînă cînd nu veţi primi instrucțiunile corespunzătoare de la ofițerii forțelor speciale; în nici un caz să nu încercați să ajutați forțele speciale la eliberarea dvs.; reieșiți din faptul că forțele speciale vor trata ostatecii drept posibili teroriști, pînă cînd nu va fi stabilită identitatea acestora; să rămîneţi toleranți faţă de acțiunile forțelor speciale, chiar dacă în timpul operațiunii vor fi luate măsuri de agresiune fizică împotriva ostaticului (de exemplu, va fi încătușat ori îi vor fi legate mîinile). 
 Imediat după eliberare este recomandabil să nu fie oferite comentarii surselor mass-media pînă cînd nu va fi purtată discuția cu reprezentantul oficial al Republicii Moldova şi nu vor fi primite recomandările corespunzătoare de la el.


Calamități naturale
Cutremur


Una dintre cele mai devastatoare calamități naturale este cutremurul. Cele mai periculoase locuri sînt situate în apropierea așa-numitei centuri globale de cutremure, care se află pe coasta Pacificului din America de Nord și de Sud; pe coasta de est a Japoniei; în centrul Pacificului; în Asia de Sud-Est; de-a lungul lanțului sudic muntos Himalaya; în țările din regiunea Caraibelor; în mai multe țări mediteraneene; în Iran etc. 
 Cele mai multe accidente sînt rezultatul prăbușirii clădirilor și a altor obiecte. Cutremurele pot provoca alunecări de terenuri și valuri uriașe de tsunami oceanice (valuri seismice ale mării), care pot provoca daune mari.
 Momentul inițial al cutremurului poate fi resimțit diferit. Uneori, înainte de cutremur, apare o luminescență deasupra dealurilor, pot exista perturbări în funcționarea radioului, televizoarelor, dispozitivelor electronice, poate apărea o luminescență spontană a lămpilor fluorescente. Uneori, cu cîteva secunde înainte de cutremur, se produce un zumzet puternic, în creștere, după care se produce primul seism. În alte cazuri, imediat înainte de cutremur, pot să apară unde mai slabe, în timpul cărora vasele încep să zboare, obiectele suspendate se leagănă. Apoi, e înregistrat primul seim, care poate dura de la cîteva secunde pînă la 1-1,5 minute.
În timpul cutremurului nu trebuie să ieșiți din clădire, deoarece fragmente de obiecte, zidărie, care s-ar putea prăbuşi devin cauza principală a multiplelor victime. Trebuie să așteptați să se termine cutremurul, după care puteți părăsi clădirea. 


În niciun caz nu încercați să ieșiți din clădire utilizînd ascensorul, care s-ar putea să se blocheze sau să cadă în mină. Un loc sigur pot fi portalurile ușilor interne și colțurile camerelor. Este necesar să vă deplasați mai departe de ferestre și de pereții exteriori, precum și de mobilierul voluminos.
Dacă clădirea nu este înaltă și nu este una rezistentă la cutremure, de exemplu, o casă din cărămizi și dacă aveţi posibilitatea să ieșiți imediat din ea, atunci trebuie să părăsiți cu atenție și rapid clădirea și să fugiți la o distanță sigură de ea.


Nu trebuie să vă apropiați de liniile electrice. Dacă vă aflați într-un automobil, trebuie să vă opriţi cît se poate de departe de clădirile înalte și de alte clădiri și să nu începeți să vă deplasaţi pînă cînd nu se oprește cutremurul.  


După cutremur, încercați să acționați după cum urmează. Dacă cutremurul a avut loc noaptea, în loc de chibrituri sau de brichetă, este mai bine să folosiți o lanternă electrică. Dacă acest lucru nu este posibil, înainte de a utiliza chibriturile sau bricheta, asigurați-vă că nu există miros de gaz, benzină sau alte substanțe inflamabile și explozive. În caz contrar, s-ar putea să provocaţi o explozie sau un incendiu.


Se recomandă oprirea gazului, apei și a curentului electric. Dacă există focare nesemnificative de incendii, încercați să le localizați şi să le stingeţi pe cont propriu. Dacă este imposibil să stingeți focul de sine stătător, trebuie să-i scoateţi pe copii, dar şi pe cei răniți din zona incendiului şi să-i adăpostiţi la un loc sigur. 


Nu atingeți firele electrice fără izolare și obiectele metalice sau umede, care intră în contact cu acestea. Dacă depistați scurgeri de substanțe explozive sau otrăvitoare, avertizați-i pe cei din jur despre ele.
Dacă este posibil, porniți radioul pentru a primi informații despre amploarea dezastrului, măsurile luate pentru a elimina consecințele acestuia. 


De asemenea, este important să se țină seama de următoarele informații suplimentare despre specificul multor alte fenomene naturale și despre acțiunile recomandate, dacă este cazul. 
  Cînd plecaţi într-o călătorie, ar fi bine să daţi dovadă de precauție şi să întrebați despre acest număr de telefon pentru urgenţe din ţară. Telefonul cu care vă aflați în călătorie trebuie să fie întotdeauna încărcat. În plus, atunci cînd ieşiţi în afara hotelului, rudele sau prietenii dvs. trebuie să știe unde ați plecat.


În cazul diferitelor tipuri de dezastre naturale, care vă amenință viața și sănătatea, este important să țineți telefonul pregătit și să apelați cu prima ocazie la numărul de telefon al liniei telefonice fierbinți a Ambasadei Moldovei. https://viza.md/ru/misiuni-diplomatice-ale-rm

 

Erupția vulcanului


O erupție vulcanică este un fenomen geologic, în rezultatul căruia, pe suprafața Pămîntului erup roci topite (lavă), cenușă, gaze fierbinți, vapori de apă și fragmente de roci magmatice.
 Principalele zone ale activității vulcanice sînt: America de Sud, America Centrală, Insula Java, Melanesia, Insulele Japoniei, Insulele Kuril, Kamceatka, partea de nord-vest a SUA, Alaska, Insulele Hawaii, Insulele Aleutine, Islanda și Oceanul Atlantic.
Pericol pentru om reprezintă fluxul de magmă (lavă), căderea din crater a pietrelor și a cenușii, care erup din craterul vulcanului, fluxul de magmă și inundațiile bruște. Erupția vulcanică poate fi însoțită şi de cutremur. 


Cum ne putem pregăti de erupția vulcanului


Urmăriți avertismentele referitor la o eventuală erupție vulcanică. Vă veți salva viața, dacă veţi părăsi la timp teritoriul periculos. Cînd primiți avertismentul despre căderea cenușii, închideți toate geamurile, ușile și șuberele. Puneți automobilele în garaj. Adăpostiți animalele în încăperi închise. Faceți rezerve de surse de iluminat și de căldură cu energie autonomă, apă, hrană pentru 3-5 zile. 


Cum să acționăm în timpul unei erupții vulcanice


Protejați-vă corpul și capul de pietre și cenușă. Erupțiile vulcanice pot fi însoțite de inundații rapide, nămoliri, viituri, așa că evitați malurile rîurilor și văilor din apropierea vulcanilor, încercaţi să fiţi cît mai aproape de locurile înalte, astfel încît să nu vă aflaţi în zona de inundații sau înnămolire.


Cum să acționați după o erupție vulcanică


Acoperiți-vă gura și nasul cu un bandaj din tifon, pentru a preveni inhalarea cenușii. Purtați ochelari de protecție și îmbrăcăminte, pentru a preveni arsurile. Nu încercați să conduceți un autovehicul după căderea cenușii, căci acest lucru va duce la ieșirea din funcțiune a mașinii. Curățați acoperișul casei de cenușă, pentru a preveni supraîncărcarea și prăbușirea acesteia. 


Inundația


Inundația reprezintă inundarea semnificativă a localității, ca urmare a creșterii nivelului apei dintr-un rîu, lac sau mare în timpul perioadei de topire a zăpezilor, a ploilor abundente, a valurilor provocate de vînturi puternice, în cazul congestionării apelor etc. Inundațiile conduc la distrugerea podurilor, drumurilor, clădirilor, structurilor, provocînd daune materiale semnificative, iar la vitezele mari de mișcare a fluxului de apă (mai mult de 4 m/s) și înălțimea mare a apei (mai mult de 2 m) provoacă moartea oamenilor și a animalelor. Principala cauză a distrugerilor este impactul asupra clădirilor și structurilor a loviturilor hidraulice ale maselor de ape, fragmentelor de gheață, care plutesc cu viteză mare, diverse resturi, ambarcațiuni etc. Inundațiile pot apărea brusc și să dureze de la cîteva ore pînă la 2-3 săptămîni.


Cum ne putem pregăti de inundații


Dacă vă aflați în zone supuse inundațiilor, studiați și memorați posibilele granițe ale inundațiilor, precum și locurile înalte, care sînt rar inundate, situate în imediata apropiere a locurilor de reședință, cele mai scurte căi spre acestea. Familiarizați membrii familiei cu regulile de conduită pentru evacuarea organizată și individuală. Luaţi aminte unde sînt depozitate bărcile și plutele. Faceți o listă a documentelor, proprietăților și medicamentelor, pe care să le luaţi în caz din evacuare. Puneți într-o valiză specială sau într-un rucsac obiecte de valoare şi pe cele necesare: haine calde, produse alimentare, apă și medicamente.


Cum să acționăm în timpul unei inundații


La semnalul de avertizare cu privire la amenințarea de inundare și evacuare fără întîrziere, în modul prescris, părăsiţi zona periculoasă a unei eventuale inundații catastrofale şi adăpostiţi-vă în zona sigură desemnată sau în locurile înalte ale localităţii, luînd cu dvs. documente, obiecte de valoare, lucruri necesare și o rezervă pentru cel puţin două zile de alimente neperisabile.


În lipsa unei evacuări organizate, pînă la sosirea echipajelor de salvare sau a coborîrii nivelului apei, trebuie să vă aflați la etajele superioare și pe acoperișurile clădirilor, pe copaci sau alte obiecte înalte. În același timp, trebuie să dați în mod constant semnalul SOS: în timpul zilei - prin agățarea sau fluturarea unei pînze bine vizibile, legată de un par, iar pe timp de seară şi noapte - cu un semnal luminos și periodic cu vocea. La apropierea salvatorilor, calm, fără panică și agitație, cu respectarea măsurilor de precauție, apropiaţi-vă de ambarcațiune.


 În același timp, respectați cu strictețe cerințele salvatorilor, nu permiteți supraîncărcarea ambarcațiunii. În timp ce vă deplasați, nu vă părăsiți locurile, nu stați pe bord, respectați cu strictețe cerințele echipajului. Este recomandat să ieșiți în mod independent din zona inundată numai dacă există motive atît de grave, cum ar fi necesitatea de a oferi asistență medicală victimelor, creșterea continuă a nivelului apei, în cazul amenințării inundării etajelor superioare. Totodată, dacă faceți acest lucru este necesar să aveți o ambarcațiune sigură și să cunoașteți direcția de deplasare. În timpul deplasării de sine stătătoare, nu vă opriți din a da semnalul SOS.
Ajutați oamenii, care înoată în apă, dar mai ales pe acei, care se îneacă. 


Cînd o persoană se îneacă


Aruncați un obiect, care să poată pluti unei persoane care se îneacă, încurajaţi-o, chemaţi ajutoare. Ajungînd la victimă înot, luaţi în considerare cursul rîului. Dacă persoana, care se îneacă nu își controlează mişcările, apropiaţi-vă din spate și luîndu-o de păr, trageți-o spre țărm.


Tsunami


Tsunami este un fenomen natural periculos, care reprezintă un val de mare, care rezultă, în principal, din mișcarea ascendentă sau descendentă a porţiunilor extinse ale fundului mării în timpul cutremurelor submarine și de coastă. Formîndu-se în orice loc, tsunami-ul se poate răspîndi cu o viteză mare (pînă la 1000 km / h) pe mii de kilometri, în timp ce înălțimea tsunami-ului din zona de origine este de 0,1 pînă la 5 metri. Cînd ajunge la apele mai puțin adînci, înălțimea valurilor crește brusc, atingînd înălțimea de la 10 pînă la 50 de metri. Înaintea valului uriaş se propagă unda de aer devastatoare a tshunami-ului. Aceasta acționează, asemănător cu valul exploziei, distrugînd clădiri și alte structuri. Valul de tsunami adesea nu e singurul. Foarte des, se propagă o serie de valuri, care se prăbușesc pe mal la intervale de o oră sau mai mult. Gradul posibilelor deteriorări este determinat de depărtarea tsunami-ului: slab (de 1-2 grade); mediu (3 grade); puternic (4 grade); distructiv (5 grade).


 Semnele unui tsunami


Un semnal natural de avertizare de tsunami este cutremurul. Înainte de începerea unui tsunami, de regulă, apa se retrage departe de coastă, descoperind fundul mării la sute de metri și chiar la cîțiva kilometri. Acest „reflux” poate dura de la cîteva minute pînă la o jumătate de oră.


Mișcarea valurilor poate fi însoțită de sunete asemănătoare cu tunetele, care sînt auzite înainte de propagarea valurilor de tsunami. Uneori în faţa valului de tsunami, coasta este inundată de un "covor" de apă. Pot apărea fisuri pe stratul de gheață de pe coastă. Semn că dezastrul natural se apropie poate fi o schimbare în comportamentul obișnuit al animalelor, care simt din timp pericolul și tind să se deplaseze la locuri mai înalte. 


 Măsuri de precauție înainte de tsunami


Urmați prognozele privind tsunami-ul, amintindu-vă de toate semnele prevestitoare. Ţineţi minte și explicați-le membrilor familiei dvs. semnalele de alertă privind tsunami-ul. Gîndiți-vă din timp la planul dvs. de acțiuni în timpul tsunami-ului. Asigurați-vă că toți membrii familiei știu ce să facă în timpul unui tsunami. Evaluați, dacă locuința nu se află în raza declanșării posibile a tsunami-ului. Luaţi aminte că cele mai periculoase locuri sînt estuarele, golfurile înguste, strîmtorile. Trebuie să cunoașteți limitele celor mai periculoase zone și celor mai scurte căi spre locurile sigure. Trebuie să aveţi mereu pregătite lista documentelor, proprietăților și medicamentelor necesare la evacuare. Gîndiţi-vă şi alcăuiţi pentru dvs. un eventual plan de evacuare.


Gîndiţi-vă la succesiunea acțiunilor, dacă vă veţi pomeni în timpul unui tsunami într-o încăpere, într-o zonă deschisă, în apă. Pregătiți din timp un loc în apartament, unde în cazul unei evacuări rapide, veţi pune documentele necesare, hainele, obiectele personale, o rezervă de două zile de produse alimentare care nu sînt perisabile. 


Ce trebuie să faceți în timpul unui tsunami?


Cînd va fi dat semnalul de alertă privind apropierea tsunami-ului, reacţionaţi imediat. Folosiţi fiecare minut pentru a vă asigura siguranța personală și pentru a-i proteja pe cei din jurul dvs. Puteți dispune de ceva timp: de la cîteva minute pînă la o jumătate de oră sau mai mult, de aceea dacă acționați calm și rațional, puteți crește șansele de a vă proteja de impactul tsunami-ului.


 Dacă vă aflați în încăpere, părăsiţi-o imediat, după ce stingeţi lumina și gazul și deplasați-vă într-un loc sigur. Urcați, pe cea mai scurtă cale, către un loc aflat la înălţimea de 30-40 m deasupra nivelului mării sau încercați să ajungeţi rapid la 2-3 km în adîncul localităţii, de la țărm. Dacă călătoriți cu mașina, urmați o direcție sigură, luînd pe drum oamenii, care fug. Dacă vă este imposibil să vă ascundeți într-un loc sigur, cînd nu mai aveți timp să vă deplasaţi undeva, urcați cît mai sus posibil la etajele superioare ale clădirii, închideți ferestrele și ușile. Dacă este posibil, treceți într-o clădire mai sigură.


 Dacă vă veți ascunde într-o încăpere, ţineţi minte că cele mai sigure zone sînt zonele de sub pereții interiori de bază, la coloane, în colțurile formate de pereții principali. Îndepărtați de voi obiectele, care pot cădea, în special cele din sticlă. Dacă v-ați pomenit totuși în afara încăperii, încercați să vă urcați într-un copac sau să vă adăpostiți într-un loc mai puțin expus valului de thunami. În cazuri extreme, trebuie să vă agățați de tulpina unui copac sau de o bară solidă.


  Odată ce aţi ajuns în apă, debarasaţi-vă de pantofi și de hainele ude, încercați să vă agățați de obiectele, care plutesc pe apă. Fiţi atenţi, deoarece valul poate aduce obiecte mari și fragmentele ale acestora. După venirea primului val, pregătiți-vă de întîlnirea cu cel de-al doilea val și al valurilor următoare. Dacă este necesar, acordați prim ajutor medical victimelor.


Ce să faceți după tsunami?


Așteptați semnalul încetării alarmei. Întoarceți-vă în locul, unde vă aflaţi înainte de calamitate, după ce vă veţi convinge că nu există valuri mari pe mare timp de două sau trei ore.
Intrînd în casă, verificați durabilitatea acesteia, siguranța ferestrelor și ușilor. Asigurați-vă că nu există fisuri în pereți și podele, că nu a fost deteriorat fundamentul. Verificați cu atenție prezența scurgerilor de gaze în încăperi, starea rețelelor electrice.
 
Uragan, furtună, tornadă


Uraganul este un ciclon tropical cu viteză mare de deplasare, care atinge pînă la 120 km/oră, iar aproape de suprafaţa solului de pînă la 200 km/oră.
Furtuna se manifestă prin vînturi foarte puternice şi de durată, cu o viteză mai mare de 20 m / s, de obicei se produce în timpul trecerii unui ciclon, fiind însoțită de valuri puternice pe mare și de distrugeri pe uscat.
Tornada e un vîrtej atmosferic, care apare în norii negri de furtună, fiind îndreptat în jos, adesea pînă la suprafața Pămîntului, sub forma unei trombe întunecate sau a unui cilindru cu un diametru de zeci și sute de metri. Se produce pentru un timp scurt, deplasîndu-se împreună cu norul. 
 Pericolul pentru oameni, în cazul unor astfel de fenomene naturale constă în distrugerea drumurilor, structurilor podurilor, a clădirilor, liniilor electrice și a comunicațiilor aeriene, conductelor de pe uscat, precum și lovirea oamenilor cu fragmente de structuri distruse, fragmente de sticlă, care zboară cu viteză mare. În afară de asta, oamenii pot muri și pot fi răniți în eventualitatea distrugerii complete a clădirilor. În cazul furtunilor de zăpadă și de praf, pericol prezintă acumulările de praf ("furtuni negre") şi zonele întroienite de pe cîmpuri, drumuri și localităţi, dar și poluarea apei reprezintă pericol.
Semnele principale ale apariţiei uraganelor, furtunilor și tornadelor sînt: viteza sporită a vîntului și scăderea bruscă a presiunii atmosferice, ploi torențiale şi apa apele acumulate din cauza furtunii puternice; căderile abundente de zăpadă și depunerea în exces a colbului.
 
Dacă vă aflați într-o zonă expusă uraganelor, furtunilor și tornadelor, interesaţi-vă de: 


semnalele de alertă pentru un dezastru iminent;
modalitățile de protejare ale oamenilor și de mărire a stabilităţii clădirilor (structurilor) față de efectele vîntului uraganic și mărirea excesivă a valurilor
regulile comportamentului oamenilor în cazul uraganelor, furtunilor de zăpadă și de nisip, tornadelor;
căile și mijloace de înlăturare a consecințelor uraganelor, tornadelor, furtunilor, inundațiilor, furtunilor de zăpadă și de nisip;
adăposturi în subsolurile apropiate sau posibilitatea de a aştepta să treacă calamitatea în clădirile cele mai stabile și durabile;
căile de ieșire și zonele de cazare în timpul evacuării organizate din zonele cu risc sporit;

 

Cum să acționăm în timpul unui uragan, furtună, tornadă
 
În cazul unui uragan (furtună, tornadă), dacă vă aflaţi în încăpere, se recomandă să vă îndepărtați de ferestre și să ocupaţi un loc sigur lîngă pereți, în coridor, în preajma dulapurilor încorporate, în băi, toalete, în depozite, în dulapuri sigure, sub mese. Stingeți focul, opriți energia electrică, închideți robinetele rețelelor de gaz. 


Seara, noaptea, folosiţi lanterne, lămpi, lumînări; porniţi radioul pentru a primi informații; dacă este posibil, trebuie să vă aflați la un adăpost adîncit în pămînt, în alte locuri dosite, în beciuri etc. În timpul unui uragan (furtună, tornadă) pe stradă trebuie să staţi cît mai departe de construcţiile uşoare, clădiri, poduri, estacade, linii electrice, catarge, copaci, rîuri, lacuri și instalații industriale. Pentru a vă proteja împotriva resturilor zburătoare și a fragmentelor din sticlă, utilizați foi de placaj, cutii din carton și plastic, plăci și alte mijloace improvizate. Încercați să vă adăpostiţi cît mai repede în subsoluri, beciuri și în alte adăposturi. Nu intrați în clădiri avariate, deoarece acestea se pot prăbuși la următoarele rafale ale vîntului.


 În cazul unei furtuni de zăpadă trebuie să vă adăpostiți în clădiri. În cazul, cînd furtuna de zăpadă v-a prins pe stradă, se recomandă să vă deplasaţi spre drumurile principale, care sînt curățate periodic și unde există o mai mare probabilitate de a primi ajutor.


În cazul unei furtuni de nisip, se recomandă acoperirea feței cu un bandaj din tifon, cu o eșarfă ori cu o bucată de pînză, iar ochii cu ochelari. Cînd a fost dat semnalul de avertizare privind apropierea unei tornade, trebuie să coborîți imediat într-un adăpost, în subsolul sau în pivnița casei sau să vă ascundeți sub pat și sub alt mobilier rezistent.


Dacă în momentul declanșării tornado vă aflați într-o zonă deschisă, atunci trebuie să vă adăpostiți la fundul șanțurilor, hindichiurilor, ponoarelor, rîpilor înguste, lipindu-vă bine de pămînt, acoperindu-vă capul cu haine sau cu ramuri de copac. Nu rămîneţi în mașină, părăsiţi-o și adăpostiţi-vă, așa cum este indicat mai sus.
 
Viitruri


Viitura reprezintă un puhoi temporar al unui amestec de apă și o cantitate mare de fragmente de roci cu bucăţi de lut, pietre mari și bolovani, care apare brusc în moldele rîurilor de munte și în vîlcele. Viitura apare în urma ploilor îndelungate și puternice, topirii intense a zăpezii sau a ghețarilor, a spargerii digurilor lacurilor, a cutremurelor și erupțiilor vulcanice. Acesta apare brusc, se mișcă cu viteză mare (pînă la 10 m / s și chiar mai mult) și cel mai adesea vine în mai multe valuri în intervale de zeci de minute pînă la cîteva ore. Frontul abrupt al valului de nămol poate avea înălţimea de pînă la 15 m înălțime și mai mult. Zgomotul și vuietul viiturii se aude la distanțe mari. În zona dezastrului se pot afla oameni, case de locuit, structuri inginerești și rutiere.


Cum să ne pregătim pentru viituri


De obicei, sînt cunoscute locurile, unde pot apărea viiturile. Înainte de a pleca la munte, explorați aceste locuri pe traseul deplasării și evitați-le, mai ales, după ploile abundente. Ţineţi minte întotdeauna că odată prinşi de viitură este aproape imposibil să fiţi salvaţi. Ne putem salva de viituri, numai prin evitarea acestora.


 Înainte de a părăsi casa, atunci cînd vă evacuați din timp, opriți electricitatea, gazul și apa. Închideți ermetic ușile, ferestrele și gurile de aerisire.

 

Cum putem acționa în cazul viiturii ?


Auzind zgomotul viiturii, care se apropie, trebui să urcați imediat, părăsind vîlceaua, urcînd pe lîngă locul de scurgere, cu nu mai puțin de 50-100 m. Totodată, trebuie să ţineţi minte că pietrele grele sînt aruncate din puhoi la distanțe mari şi astfel vă pot pune în pericol viața, cînd cad.


Acțiunile ce trebuie întreprinse după retragerea viiturii


Dacă ați avut de suferit, încercați să vă acordați primul ajutor, înainte de sosirea ambulanței. Dacă este posibil, zonele corpului, care au fost rănite, ar trebui să fie ținute ridicate, să aplicați gheață pe ele (pînză umedă), un bandaj sub presiune şi să consultați un medic.


Alunecări de teren


Alunecarea de teren este procesul de deplasare, mișcarea propriu-zisă a solurilor şi rocilor montane de pe versanţi şi din defileuri, de pe malurile abrupte ale mărilor, rîurilor, lacurilor, mînate de forţa gravitaţională. Cauze ale alunecărilor de teren sînt, cel mai adesea, umidificarea excesivă a acestuia, din cauza precipitaţiilor abundente, a cutremurelor şi a activităţii omului (lucrările cu materiale explozive etc.)


Volumul masei de sol în cazul alunecărilor de teren poate ajunge la zeci și sute de mii de metri cubi, ba, chiar şi la mai mulţi. Viteza de deplasare a alunecărilor de teren variază de la cîțiva metri pe an pînă la cîțiva metri pe secundă. Cea mai mare viteză de deplasare a alunecărilor de teren a fost înregistrată în timpul cutremurelor. Alunecările maselor terestre pot provoca distrugerea și blocarea clădirilor rezidențiale și industriale, a diverselor structuri, drumurilor, a conductelor principale și a liniilor electrice, precum și rănirea și moartea oamenilor. 

 

Măsuri de precauție în cazul alunecărilor de teren


Studiaţi informațiile despre posibile locații și graniţele aproximative ale alunecărilor de teren, luaţi aminte semnalele de avertizare privind pericolul declanșării unei alunecări de teren, precum și procedura de funcționare a acestui semnal. Semne ale alunecării de teren iminente sînt blocarea şi înțepenirea ușilor și ferestrelor clădirilor, pătrunderea apei pe pante predispuse alunecărilor.

 

Cum să acționezi în cazul alunecărilor de teren


Atunci cînd primiți semnale privind iminența unei alunecări de teren, deconectați aparatele electrice, aparatele de gaz și rețeaua de alimentare cu apă; pregătiți-vă pentru evacuarea imediată, conform planurilor elaborate din timp. În funcție de stabilirea vitezei alunecării de teren de către Stația alunecărilor de teren, acționați în funcție de gradul de amenințare. Atunci cînd viteza de deplasare a alunecării de teren este mai mare de 0,5-1,0 m pe zi, evacuați-vă în conformitate cu planul elaborat din timp. În caz de evacuare luaţi cu dvs. documente, obiecte de valoare și, în funcție de situație și de instrucțiunile administrației, haine calde și produse. Evacuați-vă de urgență într-un loc sigur.


Avalanșă de zăpadă


Avalanșă de zăpadă este o masă mare de zăpadă, care cade sau se deplasează cu o viteză de 20-30 m / s. Căderea avalanșei este însoțită de formarea unei unde de şoc, care provoacă cele mai mari daune. Motivele pentru declanșarea avalanșei de zăpadă sînt: căderea îndelungată a zăpezii, topirea intensă a zăpezii, cutremurul, explozii și alte activități umane, care provoacă cutremurarea pantelor montane și fluctuații în mediul aerian. Avalanșele de zăpadă pot provoca distrugerea clădirilor, structurilor inginerești și să blocheze drumurile și traseele montane cu zăpadă concentrată. Persoanele surprinse într-o avalanșă pot fi rănite și se pot pomeni sub un strat mare de zăpadă.


Cum să acționați, dacă vă aflați în zona periculoasă? 


Respectați regulile de bază ale comportamentului din zonele cu pericol de avalanșă:
nu urcaţi în munți în timpul ninsorii și pe vreme rea;
cînd vă aflaţi în munți, urmăriți schimbarea vremii;


Cînd urcaţi în munți, trebuie să cunoașteți zona traseului sau plimbării dvs., unde este posibil să apară avalanșe.
Evitați posibilele locuri de declanșare a avalanșelor. Cel mai adesea acestea au loc pe unghiurile de pante mai mari de 30 de grade, dacă panta este fără arbuști și arbori, pe unghiuri de pante mai mari de 20 de grade. Pe pantele abrupte, cu unghiul de circa 45 de grade, alunecările de zăpadă au loc, practic, la fiecare ninsoare.

 
 Măsuri preventive


Pe orice vreme nu trebuie să traversați vîlcele cu pante mai mari de 30 de grade, iar după căderea zăpezii, vîlcele cu pante mai mari de 20 de grade, acestea vor putea fi traversate numai după 2-3 zile, după ce a încetat ninsoarea.


 Cum procedăm în caz de avalanșă
 
Dacă avalanșa vine de la o înălţime mare, cu pași accelerați sau alergînd, plecaţi din calea avalanșei într-un loc sigur sau ascundeţi-vă în spatele vreunei ieşituri ale stîncii, într-o nișă (nu se poate să vă ascundeţi în spatele copacilor tineri). Dacă este imposibil să plecaţi din calea avalanșei, scăpați de lucruri, puneţi-vă în poziția orizontală, cu genunchii strînşi la burtă, orientîndu-vă corpul în direcția mișcării avalanșei.

 

Cum acționăm, dacă am fost surprinşi de avalanșă?


Acoperiți nasul și gura cu o mănușă, eșarfă, guler; deplasaţi-vă în avalanșă cu mișcări ca la înot ale mîinilor, încercaţi să vă mențineți pe suprafața avalanșei, mişcîndu-vă spre margine, unde viteza este mai mică. Cînd avalanșa s-a oprit, încercați să vă creați spațiu în apropierea feței și a pieptului, ceea ce vă va ajuta să respirați. Dacă vi se va oferi ocazia, deplasați-vă în sus (partea de sus poate fi determinată cu ajutorul salivei, permițîndu-i să curgă din gură). Odată ce ați ajuns blocaţi într-o avalanșă, nu strigaţi - zăpada absoarbe completamente sunetele, iar strigătele și mișcările fără sens vă lipsesc doar de forță, oxigen și căldură. Nu vă pierdeți cumpătul, nu admiteţi să adormiți, amintiți-vă că vă caută (există cazuri în care oamenii au fost salvaţi din avalanșă în a cincea și chiar în a treisprezecea zi).


Cum să acționați după avalanșă?


Dacă vă aflați în afara zonei de avalanșă, comunicaţi prin orice mijloace ce vi s-a întîmplat administrației celei mai apropiate localităţi. 
Odată ce aţi ieşit de sub zăpadă de sine stătător sau cu ajutorul salvatorilor, inspectați-vă corpul și dacă este necesar, acordați-vă primul ajutor. Ajungînd la cea mai apropiată localitate, informați administrația locală despre incident. Contactați centrul medical sau medicul, chiar dacă credeți că sînteți sănătos. Apoi urmați instrucțiunile medicului. Anunţaţi-vă familia și prietenii despre starea dvs. şi despre locul unde vă aflaţi.

 

 Incendii în păduri și turbării


 Incendiile masive din păduri și din turbării pot să apară în perioade caniculare și pe timp de secetă de la trăsnete, folosirea neadecvate a focului, curățarea suprafeței Pămîntului prin arderea ierbii uscate și a altor cauze. Incendiile pot provoca incendierea clădirilor din zonele populate, podurilor din lemn, liniilor electrice și de comunicații de pe stîlpii din lemn, depozitelor de petrol și a altor materiale inflamabile, precum și daune oamenilor și animalelor. Cel mai adesea, în zonele forestiere apar incendii la nivelul inferior, în timpul cărora arde stratul de jos al pădurii şi cel arbustiv, ucăturile, sistemul de rădăcini al copacilor etc. În timpul perioadei secetoase, dar şi a vînturilor pot apărea incendii ale stratului superior al pădurii, în timpul căreia focul se extinde și pe coroanele copacilor, în special, a celor conifere. Viteza de propagare a focului la nivelul inferior este de la 0,1 pînă la 3 metri pe minut, iar a aceluia produs la nivelul superior pînă la 100 m pe minut în direcția vîntului. 


În cazul cînd arde turba și rădăcinile de plante, pot apărea incendii subterane, care se răspândesc în diferite direcții. Turba se poate aprinde spontan și să ardă fără acces de aer și chiar sub apă. Deasupra zonelor unde arde turba, este posibilă formarea de "vîrtejuri în coloană" cu cenușă fierbinte și cu praf de turbă, care poate fi transportată pe distanțe lungi în caz de vînt puternic și să provoace noi focare de incendii sau arsuri oamenilor și animalelor.


Acţiunile dvs. în cazul în care v-aţi pomenit în apropierea unui incendiu într-o pădure sau turbă


Dacă v-aţi pomenit în apropierea focarului unui incendiu într-o pădure sau turbă și dvs. nu aveţi posibilitatea cu forţe proprii să-l localizaţi, împiedicînd răspîndirea acestuia și să-l stingeţi, avertizați-i imediat pe toți oamenii din apropiere despre necesitatea de a părăsi zona periculoasă.


 Organizați ieșirea lor spre șosea sau spre o potecă, o poieniţă largă, spre malul rîului sau al unui bazin acvatic, în cîmp. Ieșiți din zona periculoasă rapid, perpendicular direcției de mişcare a focului. Dacă nu este posibil să ieşiţi din zona incendiului, intrați în iaz sau acoperiți-vă cu haine ude. Mergînd spre un spațiu deschis sau o poieniţă, respirați aerul aproape de pământ, acolo acesta este cu mai puțin fum, totodată acoperiţi-vă gura și nasul cu un bandaj de tifon şi bumbac sau cu o cîrpă.


Flăcările incendiilor mici de la nivelul inferior, de la pămînt pot fi oprite, cu ramuri ale copacilor foioşi, udîndu-le cu apă, aruncînd cu pămînt umed peste el, călcîndu-l cu picioarele. Incendiile de turbă sînt stinse prin săparea turbei arzînde şi udarea acestea cu apă. Fiţi prudenţi la stingerea incendiilor, nu plecaţi departe de drumuri și poteci, nu-i pierdeți din vedere pe ceilalți participanți, păstrați comunicarea vizuală și sonoră cu ei. Cînd stingeți un incendiu de turbă, luaţi aminte că în zona de ardere se pot forma şanţuri adînci, așa că trebuie să vă mișcați atent, după ce aţi verificat adîncimea stratului ars. 

 

Seceta, canicula


Seceta se manifestă prin lipsa îndelungată și semnificativă de precipitații, adesea la temperaturi ridicate și umiditate scăzută a aerului.
Canicula este caracterizată prin depășirea temperaturii medii cu plus a aerului înconjurător cu 10 sau mai multe grade pe parcursul a cîteva zile.
Pericolul constă în supraîncălzirea termică a omului, adică a unei creșteri sporite a temperaturii corpului de peste 37,1 ° C sau a dereglărilor termice – cînd temperatura corpului se apropie de 38,8 ° C. Condiția termică critică are loc în cazul supraîncălzirii prelungite și (sau) severe, care poate duce la șoc termic sau poate cauza probleme cardiace. Simptome ale supraîncălzirii sînt: roșeața pielii, mucoase uscate, sete severă, urmată de posibile pierderi de conștiinţă, stopul cardiac și al respirației. 

 

 Cum să acționați în timpul unei secete (caniculei puternice)?


Este recomandată evitarea expunerii la temperaturi ridicate. Trebuie să purtați îmbrăcăminte de culori deschise, prin care să nu treacă aerul (de preferință din bumbac) şi ceva pe cap. Este important să luaţi aminte că pielea arsă încetează să mai elimine transpiraţia și să se răcească. Deplasaţi-vă încet, încercați să vă aflaţi mai des la umbră. Nu consumaţi bere și alte băuturi alcoolice, acest lucru va duce la înrăutățirea stării generale a organismului. Sfătuiţi-vă cu medicul dumneavoastră, dacă aveţi nevoie suplimentar de sare pe timp de caniculă.


În caz dacă aţi suferit un şoc termic sau sînteţi afectat de caniculă, mergeți imediat la umbră, în bătaia vîntului sau faceţi un duș, beți încet multă apă. Încercați să vă răciţi corpul, pentru a evita şocul termic. În cazul pierderii conștiinței de către cineva, efectuați resuscitarea (masajul inimii și respirația artificială). Luaţi aminte că pe timp de secetă creşte probabilitatea producerii incendiilor. 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.