ACTELE DE CARE AI NEVOIE CA SĂ MUNCEȘTI ÎN UNA DIN ȚĂRILE MEMBRE SCHENGEN

13.04.2019

 

 

Dacă nu ai cetățenia Uniunii Europene, trebuie să obții o viză de lucru că să poți munci în una dintre țările membre ale Spațiului Schengen.

 

Fiecare stat Schengen are propriile sale politici de acordare a vizelor în scop de muncă. Aceste politici depind într-o mare măsură de necesitățile pieții de muncă ale statului respectiv.

 

Cerințele de bază pentru obținerea unei vize de muncă în statele UE sunt următoarele:

 

Formularul de înregistrare trebuie completat în întregime și tipărit în două examplare. Nu uita să semnezi ambele copii.

Două fotografii identice. Aceste fotografii (cu dimensiunile 35mm x 45 mm) trebuie făcute în ultimele trei luni.

 

Pașaport valabil. Fii atent/-ă la data expirării. Pașaportul tău trebuie să rămână valabil pentru cel puțin trei luni după ziua în care planifici să părăsești Spațiul Schengen. Nu sunt admise pașapoartele emise cu mai mult de zece ani în urmă. De asemenea, pașaportul trebuie să aibă cel puțin două pagini albe pentru aplicarea ștampilei.

 

Rezervarea zborurilor. În documentul de rezervare trebuie indicată ziua ambelor zboruri – a celui de intrare în Spațiul Schengen și a celui de ieșire (întoarcere).

Asigurare medicală. Aceasta trebuie să acopere orice urgență medicală cu spitalizare și, în caz de necesitate, costurile de călătorie în țara de origine. Asigurarea medicală trebuie să fie valabilă în toate țările din Spațiul Schengen și să fie achiziționată înainte de obținerea vizei.

 

Dovada de cazare – un document ce arată faptul că vei locui în Spațiul Schengen (spre exemplu, un contract de chirie).

Contractul de muncă. Un contract semnat între tine și angajatorul tău din Spațiul Schengen.

 

Dovada calificării academice, cum ar fi diplome, certificate, etc.

 

Dovada cunoașterii limbii. Majoritatea țărilor Schengen vor solicita de la tine un certificat care confirmă un anumit nivel de cunoaștere a limbii.

Notă: Fiecare țară poate cere și alte acte în vederea obținerii unei vize de muncă.

 

Este important să depui dosarul pentru viză cu cel puțin două luni înainte de plecare la muncă într-o țară Schengen, deoarece angajații misiunilor diplomatice au nevoie de șase săptămâni pentru a analiza solicitarea.

Ai de gând să te angajezi peste hotare? Informează-te înainte de a accepta o ofertă de muncă. Sună la Linia Fierbinte pentru Migrație Sigură și Anti-trafic 0 800 77777 (disponibilă zilnic între orele 8.00 și 20.00). 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.