ACORDAREA CETĂȚENIEI PRIN INVESTIȚII VA FI ANULATĂ

18.06.2019

 

 

Deputații Blocului ACUM și ai Partidului Socialiștilor anulează modificările făcute anterior de democrați la Legea Cetățeniei prin care li s-a acordat dreptul cetățenilor străini care investesc 100 de mii de euro în R. Moldova să solicite cetățenia statului.

 

Proiectul de lege care blochează acordarea cetățeniei prin investiții a fost votat astăzi în primă lectură la Parlament.

 

Autorii proiectului argumentează că legea introdusă de democrați poate avea consecințe dezastruoase pentru securitatea R. Moldova și pentru siguranța cetățenilor: „Legea poate duce la aceea ca cetățenia moldovenească să fie acordată persoanelor străine cu trecut dubios. De asemenea, există riscul ca aceasta să fie folosită de către cei care au fost împlicați în „furtul miliardului” – aceștia prin persoane interpuse din afara țării, ar putea să procure bunuri imobile, sau hîrtii de valoare de stat în țară, astfel încît acei bani furați (murdari), să devină bani „curați”. Riscurile au fost semnalate anterior și de Centrul Național Anticorupție. Deputații Blocului ACUM critică și faptul că în decretele președintelui cu privire la acordarea cetățeniei prin investiții publicate în Monitorul Oficial nu figurează numele persoanelor care au primit cetățenia. „Astfel, are loc secretizarea persoanelor, iar societatea va fi în imposibilitate să investigheze biografia lor pentru a se convinge că noii cetățeni moldoveni nu sînt teroriști sau persoane implicate în spălări de bani”, explică autorii proiectului.

 

Potrivit datelor oferite anterior de autorități, de la implementarea programului privind acordarea cetățeniei prin investiții au fost depuse 23 de dosare și o singură persoană străină a primit pașaport moldovenesc.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.