CINE ESTE SIMION FILIP, MOLDOVEANUL CARE A DEVENIT LAUREAT AL PREMIULUI SOCIETĂȚII EUROPENE DE MATEMATICĂ

02.06.2020

 

 

Simion Filip este originar din Chișinău, unde și-a petrecut copilăria și a absolvit liceul „Orizont” în anul 2005. În luna mai a acestui an, a devenit laureat al premiului Societății Europene de Matematică, distincție care se acordă o dată la patru ani pentru rezultate majore în cercetarea matematică.

 

Grație acestei distincții, am aflat despre moldoveanul Simion Filip care ne duce faima în toată lumea, în special în SUA, scrie diez.md. „M-am născut la Chișinău, unde am petrecut copilăria și am învățat la școală. În acea perioadă, am participat la olimpiade de matematică și informatică și am absolvit liceul «Orizont» în 2005, unde profesor de matematică mi-a fost domnul Marcel Teleucă.” „După liceu, am făcut facultatea la Princeton, în Statele Unite, am urmat un masterat la Cambridge, Marea Britanie, și apoi am revenit în State pentru doctorat la Universitatea din Chicago.

 

După doctoratul pe care l-am obținut în 2016, am avut două poziții postdoctorale de cercetare. Doi ani i-am petrecut la Harvard și un an la Universitatea din Princeton, după care am revenit la Chicago în toamna lui 2019, unde am început să predau”, a povestit Simion Filip. Simion a relatat care sînt domeniile lui de cercetare. „Cercetarea mea este în sisteme dinamice, un domeniu care studiază comportamentul pe termen lung al unor modele care pot origina în fizică, economie etc. Metodele folosite sînt împrumutate din mai multe domenii ale matematicii, ca de exemplu geometria, analiza și algebra.”

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.