UE DISCRIMINEAZĂ CETĂȚENII MOLDOVENI CARE NU AU CETĂȚENIE ROMÂNĂ

01.07.2020

 

 

Uniunea Europeană a decis să discrimineze cetățenii moldoveni care nu au cetățenie română. Astfel, din 1 iulie UE a făcut publică lista statelor care vor avea liber la intrarea în spațiul Schengen, însă din această listă nu face parte Republica Moldova. ș
Astfel, granițele UE vor rămîne închise pentru moldovenii care nu au dublă cetățenie și pașapoarte ale uneia dintre țările UE, de exemplu, România, Bulgaria etc., relatează Noi.md

 

De remarcat că în Moldova locuiesc cîteva sute de mii de cetățeni cu cetățenie română. Ei, precum și condițiile lor de viață în Moldova, nu sînt diferite de cei care au o singură cetățenie. Cu toate acestea, UE le permite să intre pe teritoriul său, iar cetățenilor moldovei nu.

 

Experții și observatorii întreabă în același timp: Care este costul acordului de asociere și toate asigurările UE în sprijinul parcursului european al Moldovei?

Ei cred că ar fi corect, în mod logic, să se permită intrarea tuturor cetățenilor moldoveni care vor prezenta un document privind rezultatul negativ al unui test de coronavirus efectuat într-unul din laboratoarele acreditate de centrul de acreditare al Republicii Moldova.

 

Trebuie remarcat faptul că diplomații UE de vinerea trecută au ajuns la un acord privind criteriile pentru determinarea țărilor terțe care ar trebui să fie admise în UE atunci cînd își deschide granițele de la 1 iulie.

Potrivit ediției ucrainene a ”Европейская правда”, diplomații au hotărît să deschidă accesul de la 1 iulie țărilor în care nivelul infecției cu coronavirus este egal sau sub media UE în ultimele două săptămâni. În Moldova, ca și în Ucraina, numărul de cazuri noi în ultimele două săptămîni depășește media UE.

 

Pe lîngă rata de infecție, Bruxelles-ul evaluează, de asemenea, că există o tendință de creștere sau scădere a cazurilor noi și analizează modul în care țara face față pandemiei și cît de fiabile sînt datele acesteia.

Potrivit New York Times, lista completă convenită vineri include Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, New ealand, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia, Uruguay, Andorra, San Marino, Monaco și Vatican. China va fi inclusă pe listă dacă își deschide, de asemenea, frontierele pentru călătorii din Uniunea Europeană, deoarece deschiderea reciprocă este unul dintre criterii de bază.

 

Astfel, lista țărilor terțe, ai căror cetățeni UE își deschide granițele de la 1 iulie, nu include Moldova, Ucraina, Rusia și Statele Unite.

Lista țărilor a fost publicată astăzi de către Consiliul Europei.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.