CE S-A SCHIMBAT. NOI REGULI DE INTRARE ÎN UCRAINA

11.08.2020

 

 

La 22 iulie, Guvernul ucrainean a adoptat Rezoluţia nr. 641 de stabilire a unor noi reguli pentru intrarea cetăţenilor străini în ţară.


După cum informează Infotag, decretul a intrat în vigoare la 1 august şi se aplică, printre altele, şi cetăţenilor Republicii Moldova, situată în “zona roşie” a ţărilor cu un nivel ridicat de răspândire COVID-19.


Conform decretului, p. 20 (3) “autoizolare, observarea unui cetăţean în legătură cu trecerea frontierei de stat (care a venit dintr-un stat sau este cetăţean al unui stat cu o răspândire largă a virusului COVID-19) este încheiată în cazul unui rezultat negativ al testului pentru COVID-19 prin metoda reacţiei în lanţ polimerice efectuată după trecerea frontierei de stat sau cel târziu cu 48 de ore înainte de trecerea acesteia. “


Directorul executiv al agenţiei Infotag, Anatol Golea, vorbeşte despre modul în care decretul guvernului ucrainean nu se aplică Serviciului de Grăniceri din Ucraina:

 

După ce am trecut testul, primind un rezultat negativ, sâmbătă am plecat spre Odesa. Am clarificat în prealabil modul de funcţionare a punctelor de control, care sunt regulile, traficul etc.


La punctul de control Palanca-Maiaki-Udobnoie (punctul de control comun), poliţiştii de frontieră ucraineni mi-au explicat regulile “suplimentare” pe care le au doar poliţiştii de frontieră: trebuie să cumpăraţi o cartelă SIM ucraineană chiar la punctul vamal, să descărcaţi aplicaţia “Staţi acasă”, să semnaţi acte de autoizolare înainte de a primi un rezultat negativ al testului, să daţi testul şi să aşteptaţi rezultatul în autoizolare.


Şi încă ceva, trebuie să cumpăraţi asigurare de sănătate de la o companie ucraineană, pentru cazul în care vă îmbolnăviţi de COVID-19. Întrucât asigurarea nu se vinde la acest punct de control (cel mai mare punct de control comun de la frontiera moldo-ucraineană, pentru reparaţia căruia, acum doi ani, au fost cheltuiţi peste 6 milioane de euro), mi s-a propus să trec prin cel mai apropiat punct de control – Tudora-Starokazacie. Asigurarea este obligatorie; teoretic, ea poate fi cumpărată on-line, dar am decis să merg la punctul de control indicat, situat la doar 15 km distanţă.

 

În acest punct de control, poliţistul de frontieră şi vameşul mi-au explicat din nou regulile deja cunoscute. Angajaţii de aici ştiu despre decretul pe care l-am imprimat din timp în limba ucraineană, dar refuză să îl citească.


“Avem acest decret guvernamental, dar nu este pentru noi. Iar noi ne ghidăm de ordinele interne ale Serviciului Grăniceri. În fiecare dimineaţă, la volantă, ni se spune: nimic nu s-a schimbat – tot ce a fost înainte de 1 august rămâne în vigoare. Autoizolarea rămâne obligatorie, în ciuda testului pe care l-aţi trecut “, a explicat grănicerul.


În acelaşi timp, persoanele de serviciu de la punctul de control îşi fac munca: documente, cartelă SIM, verificarea funcţionalităţii aplicaţiei. Toate acestea durează de la 30 de minute la o oră per maşină, în funcţie de numărul de pasageri.

Mai departe, funcţionarea aplicaţiei este controlată de poliţie, care aplică, de asemenea, amenzi în cazul încălcării regimului de autoizolare. Sfârşitul autoizolării are loc automat, în momentul în care clinica locală informează poliţia despre rezultatul negativ al testului vizitatorului.

 

Prietenii care au vizitat deja Ucraina mi-au comunicat următoarele:

 

– se întâmplă adesea ca testele să nu iasă din prima, trebuie să-l dai din nou (primul test costă de la 1.500 la 2.000 grivne (aproape de două ori mai scump decât la Chişinău, al doilea test este gratuit, dar durează mult timp);

– o parte semnificativă a testelor poate arăta un rezultat greşit (până la 30%);

 

– riscul de infectare la trecerea testului este destul de mare. Spre deosebire de Chişinău, măsurile de precauţie în clinici sunt foarte aproximative. Acest lucru se poate observa deja din punctul de control de la intrarea în ţară: la două puncte de control am văzut câteva zeci de angajaţi – niciun grănicer sau ofiţer vamal din Moldova nu era fără mască şi niciun reprezentant al Ucrainei nu purta mască.

 

Când am întrebat dacă medicii ucraineni recunosc rezultatele testelor efectuate în Moldova cu mai puţin de 48 de ore înainte de trecerea frontierei, poliţiştii de frontieră nu au putut să răspundă.

 

Ţinând cont că vorbim despre Odesa, răspunsul “cu întrebare la întrebare” este evident – ce cetăţean din Odesa va refuza oportunitatea de a face bani din acest test ?! Întrebarea ce se va întâmpla dacă rezultatul testului din Odesa se dovedeşte a fi pozitiv, a rămas şi ea fără răspuns. Grănicerii şi ofiţerii vamali răspund numai de ei înşişi.

 

Având în vedere toate aceste circumstanţe, am decis să nu-mi mai încerc norocul, ci să mă întorc la Chişinău. La vama moldovenească nimeni nu a părut surprins de acest lucru. Angajaţii au spus că în ultimele 15 ore, 13 maşini au mers în direcţia Ucrainei, dintre care opt s-au întors imediat. Pasagerii lor de asemenea nu erau de acord cu autoizolarea în Ucraina.

 

Cu atât mai mult că pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova se spune că “cetăţenii care au efectuat testul cu mai puţin de 48 de ore înainte de trecerea frontierei cu Ucraina nu ar trebui să fie puşi în carantină”.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.