ÎN CĂUTAREA TEZAURULUI BULGARIEI ©

24.08.2021

 

 

Probabil, fiecare locuitor al Moldovei măcar odată a vizitat Bulgaria. Această țară este preferată la noi, chiar dacă în ultimii ani au fost deschise multe direcții turistice noi. Și popoarele noastre au multe în comun.
Moldovenii și bulgarii au știut să păstreze ortodoxia și propria identitate irepetabilă, deși peste aceste teritorii s-au rostogolit numeroase imperii și civilizații. Și-au păstrat caracterul bun, ospitalier. Străvechea artă a vinificației. Și la moldoveni, și la bulgari influența reciprocă a diferitor culturi a dat naștere unei culturi proprii unice.

Toate acestea fac ca Bulgaria să fie atrăgătoare. Desigur, cel mai mare flux de turiști vine aici în sezonul estival. Însă în Bulgaria se vine nu numai pentru mare și plajă. Există numeroase locuri care te ajută să cunoști minunatul suflet al acestui popor.

Litoralul bulgăresc are două fațete: discretul nord tradițional și dinamicul sud modern. Fiecare poate alege ce-i este pe plac.

În armonie cu natura

Deci, începem călătoria noastră de la nord la sud. Cea mai populară stațiune balneară de pe litoralul de nord-est este, desigur, Albena. Un loc ideal pentru odihna familiei, odihna celor cu ”vîrsta de aur” și a tuturor celor care preferă distracția liniștită și confortabilă în natură.

Complexul balnear Albena se află la doar 35 km de orașul Varna. Este unic mai ales prin faptul, că este amplasat într-o rezervație naturală, unde trăiesc multe animale și plante rare ocrotite de stat. Așa că hotelurile pentru oaspeți se află în același timp și în rezervația forestieră cu soiuri rare de copaci, și pe malul mării. Grație nisipului curat și apei de mare, Albena obține an de an Drapelul Albastru – decorația conferită pentru păstrarea mediului ambiant.

Albena era populară printre turiști încă prin anii 70 ai secolului trecut. Dar acum, după privatizare, această stațiune nu doar că s-a păstrat, ci s-a și transformat. Au fost construite hoteluri noi în locul celor vechi, însă în mod deliberat nu este admisă creșterea numărului de turiști – pentru ca toți să se simtă confortabil.

Proprietarii Albenei își numesc activitatea ”misiunea verde”. Ea constă nu numai în grija pentru a nu distruge natura, dar și în a o păstra și spori bogățiile ei. Spre exemplu, pentru ca aerul să nu fie poluat cu gaze de eșapament, pe teritoriul Albenei este restricționată circulația transportului. Plata pentru intrarea automobilului este direct proporțională cu distanța parcursă pe teritoriul stațiunii. Pe teritoriul complexului, turiștii se deplasează cu un transport ecologic - vagonetele electrice.

Albena nu este doar o stațiune balneară, dar și un exemplu de așa numita ”economie circulară”: legumele și fructele crescute pe teritoriul complexului ajung în hoteluri - deșeurile hotelurilor merg la producerea gazelor bio - acestea merg la încălzirea serelor în care cresc legume și fructe.

Aici este cultivată vița de vie și se face un vin, care poate fi găsit doar pe teritoriul stațiunii. Albena mai este renumită și pentru apele sale minerale.

Toate acestea se fac nu doar de dragul unei odihne de calitate, care include marea, pădurea, aerul saturat cu oxigen, apele minerale și produsele ecologice, dar și tratamentul. Tradițional, Albena oferă numeroase proceduri SPA. Iar în anul curent aici mai acționează și un program de reabilitare post-covid. E de menționat, că primii oaspeți care l-au aplicat au fost moldovenii.

Anume la Albena funcționează și un program sportiv de reabilitare a copiilor, care este finanțat de stat.

Direcția ecologică și ”economia verde” pe care au ales-o proprietarii complexului Albena, este o tendință mondială de perspectivă, care va obține tot mai multă popularitate. Menționăm, că în scurt timp proiectul care îmbină ”economia verde” și turismul va fi realizat și în Moldova – este vorba despre vio-parcul ”Varnița”, despre care a scris deja Noi.md.

Pentru amatorii odihnei active

Dacă Albena este o stațiune cu o istorie îndelungată, un alt complex din nordul litoralului este cu totul nou. El a apărut cu doar patru ani în urmă, dar deja are numeroși admiratori. Este vorba despre complexul Therma Village, inima căruia este hotelul Therma Eco, care în a.2019 a fost recunoscut cel mai bun hotel balnear și SRA din Bulgaria. Termenul Eco face parte din denumirea lui pentru că acesta este amplasat într-o zonă verde, unde prin apropiere nu există întreprinderi industriale, și pentru că își aprovizionează oaspeții cu legume și fructe ecologice, produse în această regiune.

Complexul este adresat celor care doresc să se însănătoșească cu ajutorul băilor minerale și a altor proceduri, în special celor care preferă nu doar plaja (care există aici, desigur), dar mai ales sportul și odihna activă.

Aici se pot antrena sportivii profesioniști, care au la dispoziție Palatul de gheață, în care poți patina și în cele mai fierbinți zile de vară, bazine de nivel olimpic, un teren de fotbal, terenuri de tenis. Și cei care nu tind să cucerească piscurile olimpice, dar vor să se mențină în formă, vor găsi aici ocupații pe plac: terenuri sportive, săli pentru fitness, copiii se vor bucura de toboganele de apă.

Toate drumurile duc spre Varna

Oraș străvechi, de fapt – capitala marină a Bulgariei, cu mari porturi maritime, un mare centru financiar și cultural. Dar pentru noi prezintă interes Varna - orașul balnear, străzile căruia au păstrat clădiri din sec. XVIII și XIX, și e plăcut să te plimbi pe ele, să intri în vechiul parc, să șezi într-o cafenea pe malul mării… Mulți călători observă că Varna seamănă cumva cu Odessa – aceeași atmosferă ce unește romantica călătoriilor marine și relaxarea într-o stațiune balneară, aceeași stilistică a cafenelelor deschise și a teraselor de vară, aceleași iarmaroace de carte pe bulevarde și monumente de arhitectură alături de construcții moderne. Pentru cei care preferă nu doar să se bronzeze și să se scalde în mare, există numeroase posibilități de a vizita locurile interesante ale orașului. Muzeul arheologic, unde se păstrează o colecție unică de aur tracic – cunoscătorii susțin că este cel mai vechi aur din lume. Muzeul militar-naval, exponatele căruia îi atrag în special pe bărbați. Galeria de artă, delfinariul și multe altele.

Iar pentru cei care vor să simtă spiritul național, există restaurantele extravilane în stil popular, în care membrii colectivului folcloric vă vor atrage într-o horă, iar fanii cultului nestinar vor demonstra uimitorul dans pe cărbuni – un vechi obicei păgîn de chemare a ploii.

Varna este un oraș fermecător, e imposibil să te plictisească. Dar dacă doriți impresii noi, din Varna puteți merge în excursie în alte locuri, nu mai puțin interesante.

Un Stonehenge bulgăresc

La 20 km de Varna este un loc uimitor, numit Pietreleînfipte sau Pădurea de piatră. Este o formațiune naturală, un fel de Stonehenge bulgăresc. Închipuiși-vă : în mijlocul nisipurilor, ca niște coloane, stau pietre enorme înfipte în sol de vre-o sută de metri. Cine anume le-a înfipt – este o mare întrebare.

Nimeni nu știe cum s-a format această ”pădure”. Versiunea cea mai populară – că acum 50 milioane de ani aici era marea, care e autorul acestui fenomen.

Există o ipoteză cum că este vorba despre o creație manuală – coloanele au fost create și puse de oamenii pre-istorici, pentru care acesta era un loc de cult – pentru întruniri și sacrificii religioase. Versiunea prezintă interes, căci pietrele-s amplasate așa, că umbrele lor , care urmează raza soarelui, formează niște semne deosebite. Angajații muzeului sub cerul deschis vă vor povesti despre piatra unică, care în miezul zilei formează o umbră în formă de inimă. Ea este numită piatra Iubirii Dumnezeiești. Cine vede această inimă, va avea noroc în dragoste toată viața. Vă vor spune și despre faptul că pietrele înfipte se consideră o zonă energetică puternică, un loc de leac. Se spune că aici te încarci cu o energie cosmică deosebită. Așa că merită să ajungi pe acolo.

Așa trăiau călugării

O altă zonă energetică în apropiere de Varna este Mănăstirea rupestră Aladzhar, unde locuiau călugării-sihaștri medievali. Ea se află într-un loc foarte frumos, în mijlocul pădurii și a stanelor de piatră, aproape de mare.

E de dorit să vizitezi mănăstirea nu în grabă, pentru a te afla aici și a o contempla îndelung. Pentru a simți atmosfera în care trăiau călugării. Ei nu primeau hrană zile întregi, și nu vorbeau, pentru a fi mai aproape de Dumnezeu.

Mănăstirea străveche are multe legende – spre exemplu, despre aceea că sihaștrii păstrau în taină comori neprețuite. Dat azi nimeni nu cunoaște unde se află intrarea secretă în vistierie, și căutătorii de comori o caută în van. Legenda spune, că curajoșii care au ajuns la ruinele acestea noaptea, au văzut sclipiri aprinse și au auzit un sunet surd de clopote, care venea parcă din subteran…

De altfel, aceste legende și stanele de piatră cu chiliile monahilor se îmbină armonios cu contemporaneitatea. Turiștii urcă scările înguste pentru a vedea de sus peisajul uluitor, iar seara pe terenul din fața mănăstirii se organizează concerte – grație acusticii deosebite, muzica răsună neobișnuit.

Pașii reginei

Grădina Botanică a Universității din Sofia, încorporată în complexul arhitectural de grădină a palatului reginei Maria de România – este desigur unul dintre locurile cele mai vizitate în Bulgaria. Grădina și palatul se află nu departe de orașul Balcic, care are peste 2 mii de ani și este renumit pentru galeria sa de artă. Iar la doar cinci kilometri se află lacul Tuzla cu noroi curativ. Această stațiune balneară nu este foarte cunoscută turiștilor străini, însă bulgarii înșiși se odihnesc aici cu plăcere și beneficiază de proprietățile curative ale noroiului.

Toate acestea laolaltă fac irepetabilă aflarea la Balcic și în împrejurimile lui.

Dar să revenim la regina noastră. Dacă ați decis să vizitați acest loc, consacrați-i o zi întreagă. Pentru că e nevoie de cel puțin o zi ca să hoinărești pe alei, să admiri lotușii în floare, palmierii de curmale, suculentele rare (cactușii) și minunatele straturi de flori. Primăvara, în grădină se desfășoară parada lalelelor și mulți oaspeți vin încoace expres pentru a admira spectaculoasa priveliște.

Grădina Botanică ocupă 360 hectare de teren fertil. S-a ocupat de ea, acum un secol, elvețianul Jukes Joni, grădinarul-șef al țarului rus Nicolai, care a fost special invitat la reședința de vară a reginei române, pentru a-i conferi strălucire și rafinament european.

Ultima regină a României, Maria de Edinburg, a lucrat cu mult suflet la crearea și amenajarea reședinței sale marine de vară. Clădirile grațioase ale palatului au fost edificate de arhitecții italieni Augustino și Amerigo, iar pentru împodobirea lor au fost aduse rarități din toată lumea. Spre exemplu, chiar pe malul mării, la umbra unei magnolii plantate de regina însăși, stă tronul de marmură al unui patrician din Florența, datat cu sec. II î.e.n. Pe teritoriul reședinței vedem și crucile de piatră aduse din Moldova, cu inscripții în limba slavă veche.

O impresie enormă lasă vizitatorilor Grădina Dumnezeiască, doldora de simbolism religios. Din anglicanism, Maria s-a convertit la ortodoxie, apoi a atras-o bahaismul – o religie sintetică, care încerca să unească toate religiile lumii. Ea visa să unească toate popoarele balcanice, și chiar a reușit în unele privințe. Pe jumătate rusoaică, pe jumătate – englezoaică (nepoata reginei Victoria pe linia paternă și a țarului Alexandru II pe cea maternă) , a devenit soția regelui român Ferdinand, iar acum reședința sa de vară se află în Bulgaria. Ce exemplu de interacțiune a popoarelor și culturilor! O doamnă cu numeroase talente, despre care se zvonesc multe cu privire la viața personală tumultoasă. Nu se știe care este adevărul , fapt că regina a fost o personalitate remarcabilă.

Iar la încheierea excursiei oaspeții mai au parte de o surpriză. Într-o cameră mică, întunecoasă, poți vedea ”spiritul reginei” – adică, holograma ei, care îi salută pe vizitatori în engleză. Așa se combină mistica cu tehnologiile avansate. Plus la numeroși turiști din diferite țări ale lumii, aici vin pelerini, clarvăzători, care dau asigurări că dacă asculți atent poți auzi pașii reginei .

… da la doi pași de palat se află hotelurile moderne și plajele aglomerate. Așa fiecare turist se poate simți dacă nu o persoană încoronată, apoi măcar un locuitor al palatului.

«Antinervii» nu-s niște pastile

Pentru iubitorii și cunoscătorii de vinuri fine, care vizitează palatul reginei Maria, este prevăzută o degustare în Beciul regal. Fermecătoarea vinificatoare Ana va relata despre rachiul din harbuz, vinul denumit «Antinervi», care scoate stresul chiar și a celor mai epuizate persoane, despre vinul «Huliganilor», care redă tinerețea și trezește dorința de a merge la discotecă chiar și persoanelor în etate, despre vinurile exclusive din fructe de scoruș negru, smochine, mere, zemos și alte băuturi exotice.

Dar o simplă degustare nu este destul – turiștii care doresc pot participa la lucrările exotice, pot munci pe plantațiile de viță de vie, sau culege smochine. Ana dă asigurări, că trei ore ar fi de ajuns pentru ca să simți toată frumusețea muncii unui țăran. Atunci, probabil, și vinul muncit la propriu îți va părea mai dulce.

 


Text: Svetlana Derevscicova

Foto, video: Andrei Vetev

Materialul a fost pregătit cu suportul

Ministerului turismului din Bulgaria,

Ambasadei Bulgariei în RM și

Agenției de turism Ara Tour

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.