PAȘAPOARTELE BIOMETRICE SE IEFTINESC

29.11.2021

 

 

Agenția Servicii Publice va lansa săptămîna viitoare procesul de achiziționare a blanchetelor de acte de identitate necesare pentru o perioadă de trei ani.
Potrivit autorităților, decizia este dictată de expirarea contractului existent, dar și de faptul că actualul stoc este suficient pentru întocmirea actelor către populație pînă în toamna anului 2022. În prezent, ASP are în stoc circa 360.000 de blanchete de pașapoarte și 155.000 de blanchete pentru buletine de identitate.

Timp de 16 ani, Republica Moldova a produs pașapoarte pe tehnologia over-lay. Ținînd cont de tendințele internaționale, standardele și cerințele Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO), se impune trecerea la tehnologii cu un grad sporit de securitate a documentelor, și anume aplicarea tehnologiei de poli-carbonat a paginii de date, transmite bizlaw. Totodată, documentul pe policarbonat oferă o rezistență sporită în timp a paginii de date, fiind unicul material care oferă o garanție de 10 ani durabilitate și considerat cel mai sigur din lume, incorporînd tehnologii de securitate de vîrf. Menționăm că, majoritatea țărilor din Uniunea Europeană folosește deja această tehnologie, inclusiv vecinii noștri România și Ucraina.

Investiția presupune achiziționarea blanchetelor de pașapoarte cu pagina de date tip policarbonat cu elemente incorporate, inclusiv echipamente hardware specializate și software de personalizare, cu asigurarea mentenanței și a suportului pe toată perioada contractată.

Conform estimărilor ASP, un pașaport nepersonalizat costă 10 euro, iar prețul mediu pentru o cartelă de tip ID 1 (buletin de identitate, permis de conducere, etc) este de 2,85 euro. Ținînd cont ca următorul contract trebuie să asigure procurarea 1,5 milioane de blanchete de pașapoarte și 1,665 milioane de blanchete de acte de identitate (conform tabelului 1), bugetul total al achiziției de blanchete a fost estimat pentru perioada de 3 ani la 394.905.000 lei (19.745.250 euro).


Echipamentele de personalizare la o capacitate de producere de 60 de documente pe oră sînt estimate la un cost de 150.000 euro. Conform necesităților ASP, sînt necesare 6 astfel de echipamente, ceea ce va asigura procesarea a 3000 de pașapoarte pe zi. Bugetul total pentru echipamente este de 900 mii euro și pentru soft, care urmează să fie ajustat la cerințele ASP, de 250.000 euro. Mentenanța complexului aplicativ a fost estimată la 15% pe an din costul echipamentului. În total, este vorba de 32.600.000 lei (1.630.000 euro) pentru toată perioada contractată.

Conform analizei preliminare a ASP, prețurile pentru actele de identitate nu vor suferi modificări odată cu trecerea la noile tehnologii, iar în cazul pașapoartelor există o mare probabilitate ca prețul acestora să scadă. Totodată, pașapoartele emise pînă la data aplicării noului tip rămîn valabile pînă la expirarea termenului de valabilitate.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.