PAȘAPOARTE DE TIP NOU VOR APĂREA ÎN R. MOLDOVA. CÎND VOR FI PUSE ÎN CIRCULAȚIE

15.03.2023

 

 

Începînd cu luna aprilie a acestui an, în Republica Moldova va fi pus în circulație un nou model de pașaport. Un proiect în acest sens a fost aprobat astăzi, 15.03.2023, de către Guvernul Republicii Moldova, anunță Noi.md

Punerea în circulație a noului model de pașaport se face în contextul alinierii la recomandările instituțiilor internaționale în domeniu, care impun revizuirea periodică a formei și conținutului actului de identitate, a tehnologiilor de citire optică și electronică, pentru asigurarea interoperabilității globale.


Noul pașaport conține 34 de pagini, se distinge prin 45 de elemente performante de securitate și vine cu o serie de noutăți ce țin, în speță, de materialele de confecționare, de tehnologia de personalizare și tipologia elementelor de securitate.
Schimbările majore au fost operate la cea mai importantă și sensibilă la fraudare parte a blanchetei de pașaport – pagina cu date de identificare ale titularului. Respectiva pagină, care anterior era din hîrtie, va fi înlocuită cu una din policarbonat, personalizată prin gravare laser. Această tehnologie permite utilizarea unui spectru mai larg de elemente de securitate pe nivele verificate prin simpla atingere, privire și înclinare a documentului alături de alte elemente de securitate ascunse, verificate cu echipamente simple și de laborator.

Pașaportul se eliberează persoanelor cu vîrsta sub 7 ani pe termen de 4 ani; cu vîrsta de la 7 pînă la 16 ani – pe termen de 7 ani, cu vîrsta peste 16 ani - pe termen de 10 ani.

 

Modelul nou de pașaport (seria AP) urmează să fie pus în circulație pe măsura epuizării stocului de blanchete de pașapoarte (seria AB), dar nu mai tîrziu de 30 aprilie 2023.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.