(VIDEO) IURIE CIOCAN DESPRE VOTAREA DIASPOREI ȘI RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR INTERNAȚIONALI PENTRU ALEGERILE 2014

25.06.2014
Foto: viza.md

Moldovenii din străinătate vor putea vota în baza pașaportului moldovenesc ordinar (biometric, nebiometric), de serviciu, diplomatic VALABIL sau în baza titlului de călătorie (pașaport alb).

 

Cu pașaportul expirat va fi IMPOSIBIL să vă exercitaţi dreptul de vot în străinătate. Votarea în străinătate în baza buletinului de identitate moldovenesc, de asemenea, NU va fi posibilă. Despre aceasta a declarat pentru portalul Viza.md, Iurie CIOCAN, Președintele Сomisiei Electorale Centrale.

 

Înregistrarea online pentru a participa la alegeri

În contextul posibilității de înregistrare prealabilă, oferită recent moldovenilor din străinătate, pentru a participa la alegerile parlamentare din toamna anului 2014, Președintele CEC a menționat că datele înregistrării vor fi doar un prim izvor.

 

În total, vor fi utilizate 3 surse: 1) datele de la MAEIE privind persoanele înregistrate la evidența consulară; 2) datele statistice privind cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate și repartizarea lor geografică; 3) datele înregistrării prealabile. Toate trei izvoare vor fi utilizate de Guvern în contextul deciziei privind amplasarea birourilor electorale în străinătate.

 

Chiar dacă migrantul moldovean, înregistrat online, pentru a participa la alegeri va fi nevoit, din diverse motive, să revină patrie, va putea vota în Republica Moldova. Cetățeanul trebuie să se prezinte la biroul electoral, unde anterior a fost înregistrat cu buletinul de identitate și să-și ceară dreptul de a vota. El va fi verificat în Registrul de Stat al Alegătorilor. Dacă se va constata că acest cetățean nu a participat în această zi la votare i se va oferi acest drept prin înregistrarea lui pe lista suplimentară.

 

Votarea moldovenilor în Rusia

Referindu-se la doleanțele diasporei moldovenești din Rusia cu privire la deschiderea mai multor secţii de votare, decît le-au fost oferite moldovenilor la electoralele precedente, Iurie CIOCAN a accentuat că ,,există surse financiare disponibile pe care Guvernul ni le-a alocat. Noi credem că numărul birourilor electorale în străinătate va oscila în jurul cifrei 100 cu o majorare de la 25 la 100 în comparație cu alegerile din luna noiembrie 2010.

 

Pentru fiecare birou electoral din străinătate vor fi achiziționate urne și cabine de vot standardizate,,.

 

Cînd va fi implementat Registrul Electronic al Alegătorului?

,,Registrul (electronic) de Stat al Alegătorului va fi implementat. Guvernul a alocat toate resursele financiare necesare pentru acest lucru și către alegerile din toamna acestui an achizițiile vor fi finalizate, softurile sînt pregătite. Muncim acum la securizarea sistemului care presupune instalarea în fiecare birou electoral, inclusiv în birourile din afara țării, a cîte 2 computere conectate la internet care prin intermediul canalelor securizate vor fi conectate la baza de date CEC. În aceste computere se vor bifa codul personal al cetățeanului ceea ce va permite verificarea imediată, dacă a participat acest cetățean la votare ori nu,,.

 

Despre recomandările observatorilor internaționali

,,Principalele recomandări ale observatorilor și experților internaționali țin totuși de aprobarea legislației în domeniul finanțării partidelor politice și companiilor electorale. Acest subiect rămîne în continuare pe ordinea de zi și este unul extrem de sensibil pentru că atît societatea în interiorul țării, cît și comunitatea internațională este direct interesată ca în Republica Moldova ca și în orice al stat, care pretinde a fi un stat democratic, alegerile să fie organizate legal, inclusiv cu suporturi financiare legale. Fiecare cetățean din Republicii Moldova sau plecat peste hotare, cred eu, ar dori să cunoască de unde iau partidele bani, cum acumulează aceste fonduri, cum le cheltuiesc, cine sînt donatorii, cine sînt beneficiarii acestor sume financiare. Noi am elaborat 2 proiecte de legi care se află în Parlamentul Republicii Moldova. Unul elaborat sub egida CEC, altul semnat de către un membru al Parlamentului. Aceste proiecte se află pe agenda legislativă și sperăm că pînă la alegeri vor fi aprobate,,, a declarat Cecan.

 

Va propunem să urmăriți mai jos interviul Președintelui CEC, Iurie CIOCAN, oferit în exclusivitate pentru portalul VIZA.md

 

 

 

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.