MITURI DESPRE PERMISELE DE CONDUCERE MOLDOVENEȘTI (VIDEO)

23.05.2017
 

Pentru a demola miturile consulare existente la capitolul permisului de conducere moldovenesc, vă propunem să luați cunoștință deurmătoarele informații utile pentru moldovenii de pretutindeni, care revin în Republica Moldova sau călătoresc în străinătate cu acest document:

 

MITUL 1 -  În permisul de conducere de tip vechi (DL 1995) nu este indicat termenul de valabilitate

La prima vedere da, însă totuși acest termen de valabilitate este indicat fiind ascuns în șirul de cifre și litere, pe care le puteți vizualiza în partea de jos a permisului. Aceste date informative au caracter strict de uz intern pentru serviciile de resort moldovenești. Oficial, termenul de valabilitate nu este indicat. Respectiv, acestepermise nu au termen de valabilitate.

 

MITUL 2 -          Permisul suspendat de Poliție în străinătate sau pierdut în afara Republicii Moldova nu poate fi recuperat

Este binecunoscut faptul că adeseori cetățenilor Republicii Moldova care au încălcat legislația rutieră în străinătate li se retrage Permisul de conducere de către Poliția locală. Ulterior, Poliția Rutieră din statele respective din străinătate,  transmite sistematic, prin scrisoare oficială permisele de conducere moldovenești ale  persoanelor care au încălcat legislația la adresa Ambasadei sau Consulatului Republicii Moldova.

 

La rîndul său, Ambasada Republicii Moldova transmite documentele pe adresa Ministerului Tehnologiilor Informaționale al Republicii Moldova. După acest lung itinerar permisul poate fi ridicat de către posesor de la Oficiul de unde l-a primit sau de la Oficiul de la locul unde-și are viza de reședință posesorul documentului. Aceeași cale parcurg și permisele de conducere găsite în străinătate de către autoritățile străine.

 

În cazul mai multor state (România etc.) returnarea permiselor moldovenești autorităților Republicii Moldova are loc cu întîrziere. Din această cauză, la întoarcere în Republica Moldova, unii șoferi moldoveni surprinși în astfel de circumstanțe, declară pierderea permisului de conducere și își perfectează unul nou.

 

MITUL 3 -  Privarea de dreptul de a conduce mijlocul de transport de către autoritățile străine nu este valabilă și în Republica Moldova,

Decizia privind privarea de dreptul de a conduce mijlocul de transport de către autoritățile străine, nu are valoare juridică în Republica Moldova, deoarece Republica Moldova nu este parte la Convenția Europeană privind reprimirea contravențiilor rutiere.

 

MITUL 4 - Permisul de conducere de tip vechi (DL 1995) trebuie schimbat în mod obligatoriu

Centrul Resurselor Informaționale de Stat „Registru" recomandă, dar acest lucru nu este obligatoriu.

 

MITUL 5 - Permisul de conducere de tip vechi (DL 1995) nu este recunoscut în străinătate

Uneori moldovenii semnalează probleme iscate la conducerea mijloacelor de transport în trafic internaţional în baza permiselor de conducere de model vechi, din 1995, care au termenul de valabilitate mai mare de 10 ani de la data eliberării.

 

 

 

Permisul de conducere moldovenesc de model vechi nu are termen de valabilitate, pe cînd normele internaţionale prevăd acest termen de pînă la 10 ani. Astfel, permisele de conducere de model nou, din 2008, au termenul de valabilitate indicat.

 

 

Portalul Viza.md recomandă cetățenilor surprinși în astfel de circumstanțe în străinătate să se asigure de obținerea unui certificat de la Oficiul consular moldovenesc  prin care se va confirma valabilitatea permisului de tip vechi. Acesta poate fi prezentat cînd sînteți opriți de către Poliția Rutieră locală. De asemenea, autoritatea străină poate verifica documentul on-line la următoarea adresă: http://www.registru.md/en/servicii-online

 

MITUL 6 -  Angajarea la muncă în baza permisului de conducere este imposibilă în Rusia

Pînă la finele lunii mai este posobilă. De pe data de 1 iunie moldovenii nu vor avea dreptul să lucreze în Rusia în baza permisului de conducere moldovenesc. Viza.md vă reamintește că în luna mai 2015, Consiliul Federației a aprobat legea, care prelungește pentru doi ani - pînă pe 1 iunie 2017 - termenul limită, pînă cînd conducătorii auto străini, care lucrează pe teritoriul Federației Ruse, trebuie să-și schimbe permisele, obținîndu-le pe cele rusești.

 

Cu toate acestea, șeful Comisiei transport și construcții, deputatul Dumei de Stat a Rusiei Evgheni Moskviciov a propus prelungirea cu un an a valabilității permiselor de conducere străine pe teritoriul Rusiei. El a venit cu această inițiativă la audierile parlamentare cu privire la problemele siguranței rutiere.Moskviciov le-a reamintit colegilor că cu patru ani în urmă, Camera Inferioară a Parlamentului a adoptat legea potrivit căreia „din data de 1 iunie 2017, cetățenilor străini nu li se va permite să lucreze în baza permisului de conducere străin“.

 

„De aceea, eu propun reieșind din faptul că doar 10% de persoane în anul 2016 au fost instruite și au primit permisul de conducere (rus - nota TASS), să extindem legea pentru ultima oară, pînă pe 1 iunie 2018 și aici să punem punct definitiv“, a declarat deputatul.

 

Parlamentarul a subliniat, de asemenea, necesitatea de a crea condiții pentru a le fi asigurată tuturor cetățenilor străini posibilitatea de a fi instruiți în vederea obținerii permisului de conducere rus pentru toate categoriile necesare. În acest scop, potrivit spuselor lui Moskviciov, Ministerul Educației al Federației Ruse ar trebui să elaboreze „un program de instruire dur“ și ca în fiecare regiune din țară Școlile Auto să fie asigurate cu automobile atît pentru instruirea conducătorilor auto, cît și pentru susținerea examenului.

 

MITUL 7Permisul de conducere moldovenesc de tip nou este un permis european

 

 

Permisul de conducere de tip nou (DL 2008) NU ESTE permis european. Este un permis național care ca model și ca conținut este identic cu cel european. Vom putea vorbi de un Permis European doar atunci cînd vom fi membri ai UE.

 

MITUL 8 -  Recunoașterea permiselorde conducere în străinătate

În regim turistic e simplu. Se recunoaște. Cînd e vorba de permis de ședere e altceva. De regulă, îndată ce cetățeanului străin i s-a eliberat permisul de ședere, permisul de conducere urmează a fi schimbat. Fiecare stat impune niște reguli pentru a avea orice cetățean la evidență și asta e normal.

 

De exemplu, în SUA dacă aveți viza pentru 10 ani în pașaport cu posibilitatea de a vă afla 180 de zile anual în țară, puteți folosi permisul de conducere moldovenesc doar pe parcursul a 3 luni de ședere. Apropo, în Statele Unite ale Americii puteți susține examenele, obținînd Permis de conducere, avînd statut turistic. Este important să prezentați documentele care confirmă că aveți unde locui (bonul de plată). Confirmarea de la hotel în acest caz  nu este recunoscută drept document.

 

MITUL 9 - Echivalarea dreptului de a conduce în străinătate permite deținerea a două premise concomitent

În procesul de echivalare a Permisul de conducere din țara de origine se retrage de autoritatea străină eliberîndu-se permisul țării de reședință. Permisul de conducere moldovenesc se transmite mai devreme sau mai tîrziu în Republica Moldova pentru anulare și distrugere. Chiar dacă unii moldoveni declară în Republica Moldova pierderea permisului, în loc să declare preschimbarea, permisele eliberate în baza declarațiilor false se anulează mai devreme sau mai tîrziu, fiind aplicate sancțiunile corespunzătoare declarantului.

 

Totodată, vă invităm să urmăriți mai jos informația oferită de mai mult timp de domnul Ilie BRICICARU, fostul șef-adjunct al Secției permise de conducere din cadrul Î.S. CRIS “Registru. Toate miturile consulare pot fi găsite AICI.

 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.