MOLDOVA ESTE PE LISTA DE „CELOR MAI LIBERE PAȘAPOARTE DIN LUME"

22.05.2017
 

Cetățenii Suediei au noroc, ei pot alege destinația pentru o călătorie în străinătate spontan, din 158 de țări. Anume atîtea state le este permis suedezilor să viziteze fără vize cu pașaport suedez. Cetățenii Afganistanului,în schimb, dacă e să privim din acest punct de vedere, nu prea multe: doar 23 de țări sînt disponibile pentru ca ei să călătorească fără vize.

 

Între aceste două extreme se află deținătorii pașapoartelor moldovenești, rusești și românești. Moldovenii, potrivit Indexului Pașapoartelor, care evaluează gradul de libertate al cetățenilor anumitor țări, pot merge fără eliberarea prealabilă a documentelor de intrare, fără vize, în 104 de țări de pe Planetă. De remarcat, în mod special, faptul că datele Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene diferă semnificativ de statisticile Indexului Pașapoartelor. Potrivit MAEIE moldoveni pot călători fără perfectarea vizelor în 74 de țări de pe Planetă.


În afară de suedezi, lideri ai ratingului sînt cetățenii din:Japonia, Austria, Belgia, Luxemburg, Țările de Jos, Elveția, Portugalia (pot vizita 156 de țări fără viză).  Cu o țară mai mult  pot vizita deținătorii de pașapoarte norvegiene:Marea Britanie, Spania, Finlanda, Italia, Franța, Danemarca, SUA și Coreea de Sud. Chiar mai mult decît suedezii, sînt norocoși locuitorii Germaniei și Singapore (159 de țări).


De menționat că situația este în continuă schimbare. De exemplu, odată cu intrarea în vigoare a regimului fără vize pentru călătoriile scurte a cetățenilor din Ucraina vor fi disponibile țările Acordului Schengen, americanii însă și-ar putea pierde libertatea de a călători în Germania în următorii patru ani, deși UE a promis să nu introducă vize pentru cetățenii SUA, chiar și ca răspuns la faptul că Washington-ul, a exclus 5 țări europene din lista călătoriilor fără vize.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.