FOȘTII CONSULI AI MOLDOVEI ȘI SIRIEI RISCĂ PÎNĂ LA 15 ANI DE PUȘCĂRIE

16.10.2017
Foștii consuli ai Moldovei și Siriei riscă pînă la 15 ani de pușcărie
 

Consulul general al Republicii Moldova la Instanbul va compărea în faţa magistraţilor sub acuzaţia de corupere pasivă comisă de către o persoană cu funcţie de demnitate publică.


Împreună cu acesta, au fost deferiţi justiţiei consulul onorific al Siriei în Republica Moldova şi fratele acestuia, ambii învinuiţi de comiterea coruperii active în privinţa unei persoane cu funcţie de demnitate publică.

 

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat cauza penală de învinuire a celor trei în judecată.

 

Operaţiunea de reţinere a consulului general al Republicii Moldova la Instanbul a avut loc pe 16 noiembrie 2016.

 

Potrivit probelor acumulate, în intervalul anilor 2012-2016, consulul ar fi extorcat şi primit bani şi bunuri pe teritoriul consulatului RM din Istanbul în schimbul urgentării şi simplificării unor servicii consulare pentru şapte persoane din Iordania, Liban, Siria şi Irak. De asemenea, acesta mai este învinuit de încălcărea flagrantă a legislaţiei la eliberarea actelor de intrare şi şedere pe teritoriul Republicii Moldova pentru cetăţeni de origine arabă, dar şi de încălcarea regulilor vizînd politica privind lupta cu terorismul internaţional.

 

În cadrul aceleiaşi cauze penale figurează şi Consulul onorific al Siriei în Republica Moldova. Oficialul, avînd influenţă totală asupra comunităţii arabe din Republica Moldova, redirecţiona, prin intermediul fratelui său, cetăţeni sirieni la Consulul general al Republicii Moldova la Istanbul, care, contra anumitor sume, le acorda, în termeni restrînşi, vize de lungă şedere pe teritoriul statului nostru. 

 

Dacă va fi recunoscut vinovat de comiterea coruperii pasive, Consulul general al Republicii Moldova la Instanbul riscă închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. 

 

Pentru comietrea coruperii active, Consulul onorific al Siriei în Republica Moldova împreună cu fratele său riscă închisoare de la 6 la 12 ani cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale. 

 

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.