ÎN ANTARCTICA, MAI CALD CA ÎN MOLDOVA

02.02.2012
Foto: environmentabout.com

În Antarctica, care deţine recordul absolut pentru cele mai scăzute temperaturi, este mai cald ca în Europa de Est: România, R. Moldova, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Polonia, Ţările Baltice şi Rusia.


Institutului Antarctic de la Sofia a anunţat că, în această perioadă a anului, temperaturile în zona bazei bulgare din Antarctica nu cad sub minus 5-6 grade Celsius. De asemenea, doar la cîteva staţii meteorologice din zonă se înregistrează temperaturi de -28 sau -30 de grade Celsius. De exemplu, miercuri, la staţia Amundsen-Scott, de la Polul Sud, se înregistrase temperatura de -28 C. Totuşi, trebuie precizat că acum, în emisfera sudică, este vară.


În schimb, în România, vremea se va menţine deosebit de rece, cu temperaturi minime de pînă la -29 grade Celsius în depresiuni şi de -18 grade Celsius în Bucureşti.


În Republica Moldova, săptămîna aceasta s-au înregistrat scăderi ale temperaturilor de -18, -24 şi chiar -25 de grade Celsius.


În Bulgaria, în oraşul Kneja din nordul ţării au fost înregistrate -29 de grade Celsius, iar în capitala Sofia termometrele au arătat aproape -20 de grade.


În Serbia, ninsoarea a încetat duminică, dar ţara era luni prada unui val de frig siberian, temperaturile coborînd pînă la -20 de grade Celsius.


În Ucraina, regiunile afectate cel mai mult de valul de frig polar sînt cele din partea de est a ţării, unde temperaturile au coborît sub -20 de grade. Potrivit meteorologilor, la Kiev se aşteaptă joi o temperatură minimă de -29 de grade.


În Polonia, unde pînă în prezent s-au înregistrat pînă la minus 27 de grade Celsius în sud-estul ţării, 10 persoane au murit de frig la sfîrşitul săptămînii trecute.


Localitatea Latgaliai din Letonia s-a trezit miercuri la -27 de grade, iar oraşul Daugavpils, unul dintre principalele oraşe ca populaţie, înregistrează temperaturi de -26 de grade. În medie, temperaturile din Letonia se apropie de -23 de grade, cu două grade sub cele din capitala Riga.


În Lituania, unde în unele zone termometrele s-au apropiat în cursul nopţii de -25 de grade. Frigul va continua să fie intens în toate cele trei Ţări Baltice, pentru care meteorologii anunţă temperaturi de pînă la -29 de grade în următoarele zile. În unele locuri din Estonia s-a ajuns deja la această valoare miercuri, potrivit Institutului de Meteorologie şi Hidrologie estonian.


În centrul Rusiei, temperaturile coboară noaptea la -30 de grade, iar ziua, mercurul termometrului indică între -15 şi -20 de grade. Desigur, nu este vorba de temperaturi record, dar ele sînt totuşi cu 8-10 grade sub temperaturile obişnuite în această perioadă. Chiar şi în Siberia vremea este cu 6 -12 grade mai rece decît în mod normal.


Sursa: arena.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.