ÎN CURÎND VOR INTRA ÎN VIGOARE NOILE REGULI DE ELIBERARE A VIZELOR SCHENGEN

01.04.2014
Foto: ntv.ru

La 1 aprilie vicepreședintele Comisiei Europene responsabil de problemele industriei, transporturilor și turismului Antonio Tajani și comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Mälstromvor anunţă noile reguli ale UE de eliberare a vizelor Schengen. Anunţul a fost publicat pe account-urile oficiale ale reprezentanților UE pe Twitter.

 

Comisia Europeană intenționează să simplifice regimul de vize pentru turiștii străini, astfel au prezentat inovațiile Antonio Tajani și Cecilia Mälstrom. Într-un articolpublicat de către ambii în mai multe publicaţii mass-media, reprezentanții autorităților europene au anunțat despre măsurile propuse de departamentul de resort.

 

"Europa – este una dintre cele mai populare destinații turistice din lume, un tezaur al patrimoniului cultural și un depozit de resurse naturale. Dar mulți turiști sînt descurajați de cerințele pentru viză și timpul îndelungat de așteptare a deciziei consulatului. Comisia Europeană a propus să fie operate modificări în legislația europeană privind vizele, pentru ca cetățenii străini să poată călători cît mai simplu cu putinţă în Europa, țările membre ale Acordului Schengen.

 

Principalele "minusuri" ale sistemului existent ‒ timpul de așteptare îndelungat atît pentru a fi invitat la serviciul consular, cît şi pentru eliberarea vizelor gata și necesitatea de a pregăti documentele de însoțire. Un sondaj realizat recent de către Comisia Europeană, a arătat că 30% dintre cetățenii Indiei consideră problematică prezentarea documentelor justificative", se spune în textul articolului.

 

Potrivit noilor reguli, decizia privind eliberarea vizei trebuie să se facă în termen de 10 zile calendaristice. În plus, se propune să fie simplificată lista documentelor necesare și procedura în sine de aplicare pentru viză, indiferent la consulatul cărei ţări se adresează solicitantul. De asemenea, se preconizează ca solicitanţii sub 18 ani să fie scutiţi de achitarea taxei consulare.

ComisiaEuropeană, de asemenea, examinează posibilitatea eliberării unui nou tip de vize turistice care să le permită turiștilor străini să călătorească pe parcursul anului pe teritoriul ţărilor membre ale zonei Schengen.

 

"Un altfactor care-i descurajează pe potențialii turiști – insuficienţa serviciilor consulare în anumite regiuni ‒ menţionează autorii. ‒ Uneori solicitanții trebuie să se deplaseze foarte departe, pentru a aplica pentru o viză. Acest lucru este deosebit de incomod pentru acei oameni care călătoresc frecvent în Europa, deoarece ei nu pot obține o viză cu intrări multiple".

ComisiaEuropeană intenționează să rezolve această problemă, oferindu-le acelor străini care călătoresc frecvent în Europa multivize valabile cîţiva ani. Principala condiție ‒ prezența a două vize a ţărilor Acordului Schengen, eliberate în 12 luni anterioare.

 

ComisiaEuropeană examinează, de asemenea, posibilitatea de a emite un nou tip de vize turistice, care să permită turiștilor străini să călătorească pe tot parcursul anului pe teritoriul ţărilor-membre ale Acordului Schengen.

 

"Aceasta va fi modificarea-cheie a noului Cod de vize pentru turiștii care doresc să rămînă în Europa, pentru o perioadă mai lungă, dar nu doresc să trăiască într-o anumită țară. O astfel de vizăle va fi utilă acelora care călătoresc în Europa în interes de afaceri, în special, în sfera culturală", se spune în articol.

 

Antonio Tajani și Cecilia Mälstromau reamintit că dezvoltarea turismului are un impact pozitiv asupra economiei per ansamblul ‒ în 2011, turiștii au cheltuit aproximativ 400 de miliarde de euro în ţările UE.

"Propunerea de revizuire a politicii de vize cu UE este un punct de cotitură a modului în care Europa promovează mobilitatea. Acum, sarcina Parlamentului European și a ţărilor-membre UE este să pună în discuţie aceste propuneri și să le introducă în legislaţie cît mai curînd posibil", au concluzionat autorii articolului.

 

Sursa: viza4.ru

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.