ÎN PREMIERĂ ÎN ULTIMII 20 DE ANI – TURNEU AL ANSAMBLULUI DE DANS „JOC” ÎN TRANSNISTRIA

05.05.2012
Foto: NR2.Ru

În capitala Transnistreiei s-a desfăşurat cu succes turneul Ansamblului Naţional Academic de Dansuri Populare al Republicii Moldova, „Joc”. Potrivit corespondentului publicaţiei „Noviy Region”, acesta sete primul turneu al celebrului colectiv, laureat al concursurilor internaţionale, în Transnistria, din ultimii 20 de ani.

 

Administratorii ansamblului „Joc” au exprimat dorinţa de a desfăşura un turneu prin Transnistria. Colectivul de dans din Moldova a evoluat cu succes la Bender şi Tiraspol, urmează un concert la Rîbniţa, care va avea loc la mijlocul lunii mai”, a declarat directorul Palatului Republicii, Iurie Stăjilă.

 

Acesta a subliniat că turneul colectivului de dans are loc în cadrul acţiunii cu genericul „Între două maluri”, consacrate comemorării a 20 de ani de la tragedia de la Bender. Iurie Stăjilă a accentuat că legendarul ansamblu de dansuri folclorice se bucură şi în întreaga lume de aceeaşi primire caldă ca şi în Transnistria.

 

Din repertoriul colectivului fac parte dansuri folclorice, suite şi tablouri coregrafice, create pe bază folclorică, dar şi dansuri naţionale ale popoarelor lumii. „Anul acesta ansamblul „Joc” se află la cea de-a 67-a aniversare. Eu activez în acest colectiv timp de 55 de ani. Pe parcursul anilor, am creat 8 programe, cu care am colindat multe ţări străine, atît cele din apropiere, cît şi cele îndepărtate”, a declarat conducătorul artistic al ansamblului, coregraf, deţinător al titlului de Artist al Poporului al URSS, Vladimir Curbet, care în curînd va celebra cea de a 83-a aniversare.

 

În turneul din Tiraspol „Joc” evoluează într-o componenţă de 85 de persoane, cu un program plin de specific naţional. „Mi-am petrecut copilăria şi adolescenţa în sat, în apropierea oraşului Orhei. Înainte, în sat la noi se dansau 24 de dansuri, acum se dansează doar 2-3. Iată de ce ansamblul nostru face tot posibilul ca să păstreze cultura şi folclorul naţional pentru generaţiile viitoare”, a subliniat Vladimir Curbet.

 

Sursa: point.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.