ŞASE TREPTE MAI SUS PENTRU R. MOLDOVA ÎN TOPUL MONDIAL AL COMPETITIVITĂŢII

Foto: wall-street.ro

Republica Moldova a urcat şase poziţii în topul competitivităţii globale, elaborat de Forumul Economic Mondial (WEF). Ţara noastră se clasează pe locul 87, dintr-un total de 144 de economii analizate, peste state ca Serbia, Grecia, Albania, însă continuă să se afle pe unul din ultimele locuri din regiune, arată datele Raportului Competitivităţii Globale 2012-2013.


Economia moldovenească este devansată de ţările din regiune, Ucraina şi România, care ocupă, respectiv, locurile 73 şi 78. Înaintea Moldovei se află state membre ale CSI precum Azerbaidjan (46), Kazahstan (51), Federaţia Rusă (67), Georgia (77) şi Armenia (82), notează Moldpres.


Este al treilea an consecutiv cînd Republica Moldova îşi îmbunătăţeşte poziţiile în topul celor mai competitive ţări din lume. În anul 2011, cînd în clasament au fost incluse 139 de state, economia moldovenească a fost plasată pe locul 94, iar un an mai tîrziu - cu o poziţie mai sus.


Cel mai înalt punctaj, 5,4 din 7, Moldova l-a obţinut la capitolul "educaţia primară", după care urmează mediul macroeconomic (4,4), eficienţa pieţei forţei de muncă (4,3), eficienţa pieţei bunurilor (4,0), iar cele mai joase note le-a primit la capitolul "inovaţii" (2,4). Cel mai bun loc în clasament (65) l-am obţinut la capitolul "pregătirea tehnologică", iar cel mai prost la capitolul "inovaţii" (135).


În topul celor mai competitive state din lume, Elveţia şi-a păstrat poziţia de lider mondial pentru al patrulea an consecutiv, în timp ce SUA au căzut de pe locul cinci pe locul şapte, fiind devansate de Singapore, Finlanda, Suedia, Olanda, Germania.


Studiul WEF a fost realizat pe baza intervievării a 15.000 de directori de companii din 144 de ţări.

 

Sursa: bizmedia.md