20 DE ANI DE RELAŢII DIPLOMATICE ÎNTRE REPUBLICA MOLDOVA ŞI STATELE UNITE ALE AMERICII

28.02.2012
Foto: noi.md

Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii marchează azi, 28 februarie, 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.

 

Statele Unite ale Americii au recunoscut independenţa Moldovei pe 25 decembrie 1991. Guvernul American a deschis o Ambasadă la Chişinău în martie 1992, iar Republica Moldova a deschis Ambasada sa la Washington în decembrie 1993.

 

Cinci ambasadorii moldoveni au fost desemnaţi la Washington pînă acum şi opt ambasadori la Chişinău. În SUA a fost numit Igor Munteanu în anul 2010, iar în Republica Moldova – William H. Moser, desemnat în august 2011.

 

De-a lungul anilor, ambele state au dezvoltat relaţii politice şi economice puternice. Cea mai mare realizare s-a produs în anul 2010, cînd a fost semnat între părţi acordul Millennium Challenge Corporation, în valoare de 262 de milioane de dolari pe un termen de 5 ani.

 

Relaţiile diplomatice dintre aceste doua state au contribuit la formarea unor legături strînse între cele două țări pe parcursul celor 20 de ani. Au fost efectuate o mulţime de vizite oficiale de lucru, dar şi de prietenie. Cea mai importantă vizită din ultimii ani în Republica Moldova a fost vizita vice-preşedintelui Joe Biden în martie 2011.

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.