CELE MAI FRUMOASE ZECE GĂRI DIN LUME GALERIE FOTO

Fotо: dni.ru

În mod obişnuit, nu ne alegem destinaţia unei călătorii cu trenul în funcţie de gara în care trebuie să coborîm sau din care trebuie să plecăm spre locul dorit. Dar unele gări din lumea aceasta sînt atît de frumoase, încît mai că îţi vine să întîrzii acolo sau... chiar să pierzi trenul.


Site-ul Topito.com a realizat un Top 10 al celor mai frumoase gări din lume. Sînt adevărate bijuterii arhitectonice, pline de imaginaţie, frumos, farmec şi, nu în ultimul rînd, de istorie.


1. Gara Pancras din Londra (Marea Britanie), a cunoscut gloria în secolul al XIX-lea impunîndu-se printr-un stil neogotic victorian. Declinul a venit în secolul următor, dar a fost salvată de apariţia Eurostarului, care a forţat autorităţile britanice să o modernizeze.

 

 

2. Grad Central Terminal din New York (SUA) a devenit motiv de inspiraţie pentru industria cinematografică. A fost distrusă în ”Armageddon”, inundată în ”Ziua de apoi”, evocată într-un cîntec al ”Alizee” şi continuă să-i inspire şi pe alţii.

 

 

3. Gara Chhatrapati Shivaji din Bombay (Mumbay, India) a intrat în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Construcţia ilustrează moştenirea colonială britanică a Indiei, îmbinând stilul neogotic victorian cu elemente autohtone indiene.

 


4. Gara Centrală din Anvers (Belgia) a fost construită la sfîrşitul secolului XIX, iar în anii '50 a devenit una dintre cele mai frecventate gări din Europa.

 


5. Gara Atocha din Madrid (Spania) include 4000 de metri pătraţi de vegetaţie tropicală. O adevărată grădină botanică, pe care turiştii sînt invitaţi să o admire. Din păcate, superba gară a cunoscut recent şi o istorie sîngeroasă, fiind teatrul teribilelor atacuri teroriste din 2004. Memorialul ridicat în amintirea victimelor acestor atentate este un alt motiv de a mai întîrzia puţin vizitîndu-l, înainte de sosirea trenului.

 


6. Gara Ushuaia din Argentina, supranumită ”Gara de la capătul lumii”, era folosită pe vremuri pentru transferarea prizonierilor, după cum este scris pe un panou aflat chiar la intrarea în gară. Un alt panou, pe care scrie ”Cardurile VISA, acceptate”, ne aduce însă în actualitate, reamintindu-ne că unele repere sînt valabile chiar şi la ... capătul lumii.

 


7. Gara Haydarpasa din Istanbul (Turcia) a primit un ”tuşeu” neoclasic de la celebrii arhitecţi germani Otto Ritter şi Helmut Conu, care au fost invitaţi special pentru a da acest ”aer” capitalei otomane, în 1906. În această gară de vis a venit şi Audrey Tautou, pentru a face publicitate la Chanel.

 


8. Gara Benedictinilor din Limoges (Franța) este opera arhitectului Roger Gonthier. În 1975, gara a fost declarată monument istoric. O platformă cu dimensiunile de 90 x 78 de metri a fost construită deasupra şinelor, pentru a susţine clădirea gării. Domul care acoperă sala de aşteptare pentru pasageri este făcut pe structură metalică, acoperită cu cupru. În colţul dinspre sud-vest se află un turn cu ceasuri, înalt de 60 de metri, alcătuit din 12 etaje.

 


9. Gara din Kanazawa (Japonia). Este situată într-un oraş care se poate lăuda cu faptul că a păstrat şi acum cîteva case de samurai. Are o intrare ingenioasă, care îţi dă impresia că te vei îmbarca pentru o călătorie intergalactică.

 

 

10. Gara din Hua Hin (Thailanda) este gara unei staţiuni balneare thailandeze, care s-a hotărît să-i impresioneze pe vizitatorii săi cu o construcţie ce pare preluată mai degrabă dintr-un desen animat.

 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.