COALIŢIA GREACĂ PUSĂ SERIOS LA ÎNDOIALĂ

14.05.2012
Foto: agerpres.ro

Discuţiile critice pentru a forma o coaliţie de guvernare în Grecia lovită de criză au eşuat din nou duminică noapte, aducând ţara cu un pas mai aproape de noi alegeri şi punând serios la îndoială continuarea participării ei ca membru în zona euro, relatează Associated Press.

 

Eforturile din ultimul moment depuse de preşedintele Carolos Papoulias pentru a găsi un acord între liderii de partid arţăgoşi s-au terminat fără nicio înţelegere, la o săptămână după ce alegerile naţionale au produs un blocaj, cu niciun partid care să obţină suficiente locuri în parlament pentru a forma un guvern.

 

Televiziunea de stat a anunţat că discuţiile vor continua luni seară între şefii partidelor plasate pe primele trei locuri în alegeri, conservator Noua Democraţie, stânga radicală SYRIZA şi socialist PASOK, plus şeful micului partid Stânga Democratică aflat într-o poziţie influentă pentru a se ajunge la un eventual acord.

 

Dar SYRIZA a declarat că nu va participa la discuţii, a mai anunţat televiziunea de stat, punând întreaga reuniune sub semnul întrebării.

 

Şeful SYRIZA Alexis Tsipras a făcut campanie pe o platformă pentru ca Grecia să se retragă din angajamentele sale în acordul internaţional de salvare, ce a dat ţării miliarde în împrumuturi de salvare. El a insistat că nu poate susţine un guvern ce nu va răsturna măsurile dure de austeritate luate în schimbul salvării.

 

"SYRIZA refuză sa fie un alibi de stânga pentru un guvern ce va continua politicile respinse de populaţie pe 6 mai", a declarat Tsipras citat de televiziunea de stat NET.

 

Purtătorii de cuvânt ai celorlalte trei partide au anunţat că vor participa la întâlnirea de luni.

 

Alegătorii furioşi faţă de gestionarea crizei financiare în Grecia şi doi ani de măsuri dure de austeritate luate în schimbul împrumuturilor de salvare au pedepsit partidele dominante anterior PASOK şi Noua Democraţie, care au văzut cum sprijinul pentru ele se năruie la minime istorice. SYRIZA a făcut progrese mari, mai mult decât triplându-şi popularitatea pentru a se plasa pe al doilea loc după o campanie pe o platformă antisalvare.

 

Şeful Noii Democraţii Antonis Samaras, liderul PASOK Evangelos Venizelos şi şeful Stângii Democratice Fotis Kouvelis sînt de acord că o coaliţie trebuie formată care să lucreze pentru a-i garanta Greciei continuarea prezenţei în euro, dar au insistat că trebuie să aibă participarea sau cel puţin sprijinul SYRIZA.

 

În schimbul a 240 de miliarde de euro /310 miliarde de dolari/ în împrumuturi de salvare de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Grecia a impus tăieri drastice de cheltuieli, inclusiv reducând masiv pensiile şi salariile în sectorul public, cu runde repetate de creşteri de taxe. Austeritatea a lăsat Grecia împotmolită într-un al cincilea an de recesiune profundă, cu şomajul în spirală de peste 21 la sută, aminteşte AP.

 

"După întâlnirea de astăzi, este evident că ei cer ca SYRIZA să devină un accesoriu la o crimă", a spus Tsipras mai devreme, după discuţiile cu preşedintele. "În numele democraţiei, al datoriei noastre patriotice, nu putem accepta această vină comună. Facem apel la toţi grecii să condamne odată şi pentru totdeauna forţele trecutului şi să înţeleagă că numai o singură speranţă rămâne: unitatea contra şantajului pentru a preveni continuarea barbariei... Concetăţeni, vă putem asigura de un lucru: că nu vă vom trăda", a adăugat el.

 

Dacă nicio soluţie nu poate fi găsită, Grecia va trebui să organizeze noi alegeri luna viitoare, prelungind incertitudinea politică şi punând la îndoială continuarea participării ţării în euro.

 

Sursa: agerpres.ro

 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.