CONSILIUL DE SECURITATE AL ONU CONSOLIDEAZĂ SANCŢIUNILE ÎMPOTRIVA PHENIANULUI, ÎN URMA TIRULUI DE RACHETĂ

17.04.2012
Foto: mediafax.ro

Consiliul de securitate al ONU a consolidat luni sancţiunile împotriva Coreei de Nord, în urma lansării unei rachete cu rază lungă de acţiune şi a avertizat Phenianul că va "acţiona în consecinţă", în cazul unui nou test nuclear sau balistic.


Amintind sancţiunile deja impuse de ONU în 2006 şi 2009, Consiliul a decis "să reactualizeze măsurile" pe care le pregăteşte. Acesta a solicitat Comitetului pentru Sancţiuni din cadrul ONU să completeze şi să precizeze lista de persoane, entităţi sau articole supuse acestor sancţiuni.


Comitetul urmează să furnizeze această nouă listă în următoarele 15 zile.


În declaraţia sa, adoptată cu unanimitate, inclusiv de către China, aliatul Phenianului, Consiliul "condamnă energic" tirul de rachetă nord-coreeană cu rază lungă de acţiune, care constituie, în opinia sa, o "încălcare gravă a rezoluţiilor" 1.718 din 2006 şi 1.874 din 2009 care interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică.
 

El "cere ca (Coreea de Nord) să se abţină de la orice nou tir" de rachete balistice, ca această ţară să restabilească un moratoriu asupra lansărilor de rachete şi să abandoneze programul său de înarmare nucleară


Totodată, Consiliul "se declară hotărît să acţioneze în consecinţă, dacă (Coreea de Nord) efectuează din nou un tir sau un test nuclear".


Potrivit ambasadoarei americane Susan Rice, Statele Unite vor propune o nouă listă de întreprinderi cu legături cu programele nucleare şi balistice nord-coreene. Ambasadoarea subliniază că ar fi "dezastruos" pentru nord-coreeni, dacă vor să efectueze un test nuclear în urma tirului de rachetă, aşa cum au procedat în 2006 şi 2009. "Acest lucru nu ar face altceva decît să (le) accentueze izolarea", a declarat Rice.


Alţi diplomaţi au subliniat că anumiţi membri ai Consiliului, şi anume China, aliatul cel mai apropiat al Phenianului, dar şi Pakistanul, ţara din care provine cercetătorul Abdul Qadeer Khan, cel care a ajutat Phenianul să se doteze cu arma atomică, au votat în favoarea declaraţiei.


"China a transmis un mesaj puternic aliatului său apropiat asociindu-se acestei declaraţii atît de rapid", a apreciat un diplomat.


Într-o declaraţie precedentă, adoptată vineri, cei 15 membri s-au limitat să "deplîngă" tirul, fără să evoce sancţiuni, din cauza rezervelor Rusiei şi Chinei.


ONU a impus două serii de sancţiuni Coreei de Nord, în urma testelor nucleare din 2006 şi 2009. I-a interzis să comercializeze orice material nuclear şi balistic şi să procedeze la teste nucleare sau balistice.


Rezoluţia 1.874 din mai 2009 a instaurat un sistem consolidat de inspecţie a încărcăturilor aeriene, maritime şi terestre cu destinaţia sau provenind din Coreea de Nord, o extindere a embargoului asupra armelor, dar şi o blocare a averilor unor persoane şi entităţi nord-coreene.


Phenianul a afirmat că racheta sa cu rază lungă de acţiune, lansată vineri dar care a explodat în zbor, urma să plaseze pe orbită un satelit civil de observare. Statele Unite şi aliaţii lor sud-coreeni şi japonezi au denunţat un test disimulat de rachetă cu rază lungă de acţiune.


De asemenea, Phenianul a dezvăluit duminică un nou tip de rachetă balistică, în cursul celei mai mari defilări militare organizată vreodată în Coreea de Nord.


Coreea de Nord a acceptat la 29 februarie instaurarea unui moratoriu asupra lansărilor de rachete cu rază lungă de acţiune şi activităţilor sale nucleare, în schimbul unui ajutor alimentar american de 240.000 de tone. Imediat după lansarea rachetei nord-coreene, Statele Unite au confirmat că nu vor relua livrarea ajutorului alimentar.

 

Sursa: mediafax.ro

 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.