CRIZA EUROPEANĂ A ATINS PUNCTUL DE COTITURĂ

01.02.2012
Foto: europa.eu

Primul summit al Uniunii Europene din acest an are loc în momentul în care criza Zonei Euro atins punctul de cotitură, consideră analiştii.

 

Zona vulnerabilă rămîne a fi sudul Europei. Grecia va fi lovită de default în cazul în care nu va primi asistenţă pînă în martie, în Spania a început recesiunea, iar Portugalia, unde criza nici nu a încetat, ar putea avea nevoie de noi credite din partea UE şi FMI. Însă probleme există nu doar la periferia economiilor din Zona Euro. Astfel, Italia are datorii enorme, iar Franţa a pierdut cel mai înalt rating de creditare.

 

Aparent, Grecia practic s-a înţeles cu creditorii particulari despre iertarea jumătăţii din datorii, însă în pericol s-au pomenit relaţiile Atenei cu UE, or, elenii au respins categoric propunerea Germaniei de a pune bugetul intern sub controlul UE.

 

Guvernul Spaniei a anunţat că în trimestrul IV economia s-a redus cu 0,3%, recesiunea fiind înregistrată în premieră în ultimii doi ani. Cu toate acestea, Madridul continuă să implementeze măsuri nepopulare privind reducerea deficitului bugetar, ca răspuns la cererile UE şi FMI.

 

Însă problemele Spaniei provoacă, deocamdată, investitorilor dureri de cap mai mici decît situaţia din Portugalia. Recesiunea profundă nu permite Portugaliei să reducă deficitul bugetului şi profitabilitatea la valorile mobiliare portugheze bate toate recordurile. Astfel, ratele dobînzii la obligaţiile pentru 10 ani au depăşit 15% anual, iar profitabilitatea bonurilor cu termenul de achitare peste 5 ani – 21,4%. În aşa fel, Portugalia riscă să repete soarta Greciei.


Sursa: euronews

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.