DIRK SCHUEBEL: REPUBLICA MOLDOVA ȘI UNIUNEA EUROPEANĂ ÎNCHIDE UN CAPITOL ÎN LIBERALIZAREA REGIMULUI DE VIZE

18.01.2012
Foto: moldova.ms

”Republica Moldova și Uniunea Europeană au închis un capitol în liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, întrucât Chișinăul a demonstrat că face faţă unor angajamente cerute în UE”, a menționat marți, 17 ianuarie, la o conferință de presă, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova,  ambasadorul Dirk Schuebel. Oficialul european a menţionat că UE este gata să ofere în continuare asistenţă în implementarea unor asemenea iniţiative.

 

Declarația lui Dirk Schuebel european survine ca urmare a deciziei Parlamentului Republicii Moldova de aderare la două convenții ONU privind statutul apatrizilor și, respectiv, reducerea cazurilor de apatridie, precum și de adoptare a unei legi privind stabilirea procedurii de determinare a statutului de apatrid.

 

La rândul său, Alexei Roibu, ministru Afacerilor Interne, a menționat că aderarea la cele două convenții internaționale va facilita şederea apatrizilor pe teritoriul republicii, oferindu-le protecția necesară, dar șiva reduce şi va preveni cazurile de apatridie. În plus, noua lege adoptată de Parlament va facilita și simplifica procedura de determinare a statutului de apatrid, favorizând procesul de naturalizarea a apatrizilor.

 

Registrul de stat al populaţiei arăta că, la 31 decembrie 2011, pe teritoriul Republicii Moldova erau documentaţi cu acte de identitate 2.073 de apatrizi, dintre care 4 persoane – cu permis de şedere provizoriu şi 2069 de apatrizi, domiciliaţi permanent. Cea mai mare parte a apatrizilor sunt persoane din fostul bloc sovietic – din Rusia, Belarus, Georgia, Uzbekistan etc. - care nu au reuşit să-şi reglementeze statutul pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Majoritatea persoanelor fără cetăţenie – 286 – domiciliază în oraşe, 189 – în localităţile rurale, 1598 de apatrizi locuiesc în raioanele din stânga Nistrului.

 

Sursa: moldova.ms

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.