EFECTUL STANDARD & POOR'S ASUPRA EUROPEI: BURSE CĂZUTE, EURO PRĂBUŞIT, NOI PLANURI DE AUSTERITATE

14.01.2012
Foto: islamic-finance.ru

Standard and Poor's (S&P), agenţia de rating, a retrogradat vineri nouă ţări din zona euro, cu Franţa în frunte, provocînd căderea burselor şi a monedei unice. A fost ca un pumn în stomac pentru oficialii UE, care încearcă, şi nu reuşesc, să scape de coşmarul grecesc şi să convingă pieţele că Europa poate lupta împotriva crizei datoriilor. Care este efectul retrogradării masive a Zonei euro?


Standard and Poor's (S&P) a retrogradat vineri nouă ţări din zona euro, pe listă aflîndu-se Franţa, Italia, Spania, Austria şi Portugalia, şi a confirmat calificativele pentru şapte state, printre acestea figurînd Germania, cea mai mare economie din UE, Olanda, Belgia şi Irlanda, notează Mediafax.

 

Italia, Spania, Portugalia şi Cipru au fost depunctate cu două trepte, în timp ce ratingurile Austriei, Franţei, Maltei, Slovaciei şi Sloveniei au fost reduse cu o treaptă. Calificativele pentru Germania, Finlanda, Olanda, Luxemburg, Belgia, Estonia şi Irlanda au fost confirmate.

 

S&P a explicat că ratingurile au fost retrogradate deoarece măsurile luate de liderii europeni în ultimele săptămîni s-ar putea dovedi insuficiente în rezolvarea problemelor sistemice ale Zonei euro. Agenţia avertizase deja Zona euro în privinţa unei scăderi a ratingurilor.

 

Criticile Comisiei Europene

Franţa, care a pierdut pentru prima dată calificativul "AAA", fiind retrogradată cu o treaptă, la "AA+", a anunţat vestea înainte de comunicatul oficial al agenţiei. Ministrul francez al Finanţelor, François Baroin, a spus că vestea nu e bună, dar nici catastrofală, şi a asigurat că S&P nu dictează politica Franţei.

 

"Nu va exista un nou plan de austeritate, pentru că aceasta nu este o problemă care să ţină de rigoarea bugetară", a adăugat ministrul.

 

Comisia Europeană a criticat însă direct decizia agenţiei. Comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a spus că regretă "decizia inconsistentă" a S&P, într-un moment în care Zona euro ia măsuri decisive pentru a răspunde crizei.


Bursele europene şi moneda unică au simţit din plin efectul deciziei S&P. Euro a atins un nou minim al ultimelor 16 luni faţă de dolar iar acţiunile europene şi-au accentuat scăderea.


Ce înseamnă retrogradarea masivă a Zonei euro

Decizia agenţiei de rating vine pe fondul problemelor tot mai mari pe care Grecia le are în discuţiile cu creditorii privaţi pe tema reducerii datoriilor.

 

Un eventual eşec al tratativelor ar conduce la intrarea ţării în incapacitate de plată. Exact ce prognozează de ceva vreme o serie de comentatori, economişti şi politicieni.

 

Retrogradarea ratingurilor de ţară aduce noi bătăi de cap ţărilor-problemă. Italia în primul rînd, dar şi Spania, vor experimenta cel mai probabil o creştere a costurilor de împrumut, ajunse deja la niveluri record la finalul anului trecut.

 

Oficialii europeni se tem însă că şi Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară ar putea întîmpina probleme în strîngerea banilor necesari pentru ţările cu probleme - Irlanda, Grecia, Portugalia - în condiţiile în care ea este garantată, în acest moment de guvernele UE.

 

Sursa: realitatea.net
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.