EUROPA SPERĂ LA RECIPROCITATEA VIZELOR

06.12.2012
Foto: european-business-journal.com

Pe 26 noiembrie, Comisia Europeană a examinat al șaptelea raport privind punerea în aplicare a principiului de anulare reciprocă a vizelor în țările terțe. Din raport reiese că, pe de o parte, proprietarii de pașapoarte europene au început să se simtă mai liber în lume. Pe de altă parte, Statele Unite și Canada, care, la rîndul lor, trebuiau să elibereze cetățenii UE de formalitățile de viză, nu se grăbesc să facă acest lucru.

 

În general, mecanismul de reciprocitate s-a dovedit a fi destul de eficient în cazurile în care țările terțe, ai căror cetățeni pot călători în Europa fără viză, mențineau regimul de vize pentru europenii înșiși. Începînd cu anul 2005, cînd aceste cazuri au fost de aproximativ 100, Europa a început să insiste pe reciprocitate și numărul precedentelor s-a redus. În același timp, oficialii Comisiei Europene sînt convinși că procesul s-ar accelera, dacă UE ar dispune de mijloace mai eficiente.


În încercarea de a depăși restricțiile mecanismului existent, Comisia Europeană a propus Parlamentului European și Consiliului să adopte un nou mecanism, mai eficient. Posibil că acest lucru va permite UE să își intensifice presiunea asupra țărilor terțe care nu respectă principiul reciprocității.


Sursa: visa4.ru

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.