FMI: ECONOMIA MONDIALĂ SE AFLĂ ÎN PERICOL

20.06.2011

Moscova, 18 iunie („Novîi Reghion”, Daria Necliudova) – Despre ridicarea nivelului de riscuri, care ameninţă economia mondială, au avertizat recent experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI). Printre motivele de îngrijorare deosebită se menţionează continuarea crizei datoriilor din Grecia, dezbaterile privind modalităţile de lichidare a deficitului bugetar în Statele Unite şi necesitatea controlului asupra creşterii necontrolate a pieţelor din Asia. Aceasta este concluzia la care au ajuns experţii FMI în urma cercetărilor, realizate în luna aprilie, privind stabilitatea economiei globale şi a sistemelor financiare din ţările lumii, relatează BBC. Anterior, despre o posibilă criză economică mondială de proporţii a avertizat şi guvernatorul Băncii Mondiale Robert B. Zoellick. Cu toate acestea, specialiştii în finanţe de la FMI consideră că creşterea economiei globale va continua, deşi prognozele de creştere a PIB-ului în Marea Britanie şi SUA au fost revizuite uşor în sens de descreştere. Conform prognozelor FMI, în 2011 creşterea economică globală va constitui 4,3%, iar în 2012 – 4,5%. Experţii financiari se aşteaptă la o intervenţie mai activă a comunităţii internaţionale în criza datoriilor din zona euro şi criza fiscală din SUA.

 


Specialiştii de la FMI avertizează că continuarea crizei datoriilor din Grecia ar putea destabiliza grav întregul sistem financiar global. Mulţi analişti cred că Grecia nu va reuşi să-şi plătească datoriile, deoarece volumul împrumuturilor guvernamentale acumulate este prea mare. Experţii de la FMI au avertizat că, în cazul în care Grecia nu îşi va achita datoriile, acest lucru ar putea duce la problemele serioase şi pentru alte ţări – în special, Spania şi Portugalia. Astfel, băncile europene, care au acordat credite acestor ţări, vor suferi pierderi enorme. În scopul evitării problemelor ulterioare, analiştii îndeamnă liderii europeni să promoveze o politică de planificare financiară pe termen lung şi au avertizat că băncile europene ar putea să nu dispună de suficienţi bani pentru a rezista agravării în continuare a situaţiei economice. Totodată, FMI indică probleme serioase privind datoriile din afara zonei euro. În special, Japonia nu reuşeşte nicidecum să-şi reducă cheltuielile bugetare în urma lichidării consecinţelor cutremurului şi tsunami, care au lovit ţara în luna martie.

În Statele Unite, potrivit experţilor, s-a format "o situaţie politică de impas", în urma încercărilor de a căuta soluţii privind reducerea deficitului bugetar enorm. Prognozele de creştere economică în SUA pentru anul curent au fost diminuate de la 2,7% pînă la 2,5%, iar pentru anul viitor – de la 2,9% pînă la 2,7%. În plus, analiştii avertizează că o altă ameninţare gravă reprezintă piaţa fondului locativ, afectată din nou.

 

Sursa:Новый регион