FUKUSHIMA PLANUL SECRET AL JAPONIEI DE A EVACUA ORAŞUL TOKYO

29.02.2012
Foto: realitatea.net

În plină criză nucleară la centrala de la Fukushima, în urmă cu un an, Guvernul japonez plănuia în secret evacuarea oraşului Tokyo, în timp ce trimitea mesaje publice de calmare a spiritelor, notează New York Times

 

O investigaţie realizată de organizaţia privată Rebuild Japan Initiative Foundation asupra crizei nucleare de la centrala Fukushima scoate la lumină evenimentele care au avut loc în Japonia, imediat după cutremurul şi tsunami-ul care au avut loc pe 11 martie, potrivit New York Times.

 

La 11 martie, un cutremur cu magnitudinea 9 produs în largul coastelor de nord-est ale arhipelagului a declanşat un tsunami care a întrerupt alimentarea electrică a centralei de la Fukushima Daiichi, a inundat generatoarele de rezervă şi a determinat o pană integrală a sistemelor de răcire a combustibilului în reactoare şi piscinele de dezactivare.

 

Această serie de avarii a provocat fisiunea combustibilului, explozii de hidrogen, emisii masive de particule radioactive în mediu şi evacuarea a circa 100.000 de locuitori pe o rază de 20 de kilometri şi mai multe alte localităţi.

 

Potrivit raportului, operaţiunile de contracarare a crizei nucleare au fost de la bun început lovite de o problemă de încredere care a afectat relaţia dintre guvern, sediul central al companiei TEPCO, deţinătoarea centralei, şi managerul general al centralei.

 

Investigaţia arată că managerul general, Masao Yoshida, îl asigura pe premier că poate aduce centrala sub control, în vreme ce ignora ordinele venite de la sediul central al TEPCO, care îi cereau să nu răcească reactoarele cu apă de mare.

 

Raportul descrie de asemenea starea sumbră de spirit din guvernul condus pe atunci de Naoto Kan. Premierul şi alţi oficiali au început să discute despre cel mai negru scenariu, care presupunea retragerea angajaţilor de la Fukushima.

 

Acest gest ar fi lăsat situaţia să scape de sub control şi ar fi antrenat, cel mai probabil, eliberarea de material radioactiv în cantităţi foarte mari în atmosferă.

 

Raportul îl citează pe şeful de cabinet, Yujio, Edano, care ar fi avertizat că o astfel de reacţie în lanţ "demonică" ar putea declanşa evacuarea oraşului Tokyo, aflat la sute de km depărtare.


Sursa: realitatea.net

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.