MEDIUL DE AFACERI DIN MOLDOVA, ÎN ULTIMII ANI, S-A ÎNRĂUTĂȚIT

15.11.2012
Foto: viitorul.org

Mediul de afaceri din Moldova, în ultimii ani, s-a înrăutățit, consideră directorul executiv al Asociației Investitorilor Străini, Dinu Armașu.


Într-un interviu pentru revista "Bănci și Finanțe" - Profit, el a spus că motivul acestei degradări este atît criza globală, cît și incapacitatea autorităților de a crea un mediu acceptabil pentru dezvoltarea investițiilor, transmite "Infotag".


"Există o serie de restricții și nu de natură legislativă. În primul rînd, piața de investiții în Republica Moldova este foarte mică, ceea ce îi face pe investitori să aibă o doză de reticență față de oportunitatea de investiții. Pe lîngă aceasta, infrastructura slab dezvoltată și reducerea masivă a populației face ca Republica Moldova să fie neatractivă din punctul de vedere al investițiilor străine. Aceste restricții nu pot fi rezolvate pe cale legislativă. Este imposibilă crearea unei legi care ar interzice oamenilor să părăsească țara sau să se întoarcă acasă. Trebuie create condiții decente pentru ca ei să trăiască și să lucreze aici. Astăzi, oamenii caută nu doar salarii mai mari, dar și condiții mai bune de viață", consideră directorul.


Potrivit lui, "autoritățile încearcă prin toate mijloacele să evite creșterea prețurilor, în timp ce în Europa nimeni nu luptă cu asta".


"Guvernele din întreaga lume își orientează activitatea spre crearea locurilor de muncă și majorarea veniturilor populației, și nu spre reducerea prețurilor", a spus Armașu.


El crede că, avînd în vedere dimensiunile țării, Moldova nu trebuie să aștepte investitori mari.


"Astfel de companii precum sînt Mercedes sau Toyota nu au ce face în Moldova. Șansa noastră constă în a atrage investitori mici și mijlocii. Dar politicienii actuali nu sînt în stare să atragă investitori străini, pentru că guvernul nu poate oferi garanția că aici se pot face bani", a spus Armașu.


În opinia lui, una dintre problemele cele mai presante cu care se confruntă investitorii străini este birocrația excesivă și atitudinea funcționarilor față de oameni în general.


"Pentru lupta cu birocrația, sînt necesare legi speciale care prevăd o anumită linie de conduită a funcționarilor. Din păcate, mulți dintre ei își rod pantalonii degeaba și, în multe cazuri, munca lor este egală cu zero", a concluzionat directorul Asociației, Dinu Armașu.


Asociația Investitorilor Străini a fost înființată în anul 2003 în scopul realizării unui dialog cu autoritățile pentru a aborda problemele cu care se confruntă investitorii străini în Republica Moldova. Membrii acesteia sînt cele mai mari companii din Republica Moldova: Carmez International, Lafarge Ciment Moldova, Endava, Knauf-gips, METRO Cash&Carry, Mobiasbanca-Groupe Societe Generale, Moldcell, Orange Moldova, Pricewaterhouse, Sudzucker Moldova, Tirex Petrol, RED Union Fenosa, Draexlmaier Automotive, Ernst&Young.
 


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.