MOLDOVA ŞI UCRAINA MARCHEAZĂ JUBILEUL RELAŢIILOR DIPLOMATICE

17.03.2012
Foto: viza.md

În acest an Moldova şi Ucraina marchează 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice. Nivelul relaţiilor dintre ţările noastre a fost discutat în aceste zile de diplomaţi, politicieni şi activişti.

 

În opinia ambasadorului Ucrainei în Moldova, odată cu declararea independenţei, republicile noastre au reuşit să soluţioneze numeroase probleme. Au fost semnate 170 de acorduri despre colaborare, despre demarcarea frontierelor. În această perioadă Moldova a solicitat dreptul de proprietate asupra a 135 de obiecte, dintre care Ucraina a recunoscut 47. La rîndul său, Ucraina, care pretinde la nodul hidraulic al centralei hidroelectrice de la Novodnestrovsk, aşteaptă că problema se va decide ca şi în cazul de la Palanca.

 

În anul 2011 schimbul de mărfuri dinre cele două state a constituit 1 miliard 4 milioane de dolari. Exportul moldovenesc în Ucraina a sporti în 2011 cu 70% în comparaţie cu 2010. Cele mai căutate în Ucraina sunt porumbul, grîul şi spirtul din Moldova. În schimb moldoveni solicită produsele petroliere, energia electrică şi cărbunele ucrainean.

 

Partea ucraineană intenţionează să livreze în Moldova tehnică şi să creeze companii comune de lising. De asemenea, oamenii de afaceri ucraineni aşteaptă modernizarea legislaţiei noastre. Întrun cuvînt este mult de lucru.

 

Sursa: tv7.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.