MOLDOVA PE LOCUL 76 ÎN TOPUL ŢĂRILOR IMPLICATE ÎN COMERŢUL INTERNAŢIONAL

26.05.2012
Foto: tv7.md

Republica Moldova ocupă poziţia a 76-a în topul ţărilor implicate în comerţul internaţional. Anul trecut, ţara noastră a fost exlusă din acest rating, se menţionează în raportul Forumului Economic Mondial, consacrat comerţului global.


Vecinii Moldovei în acest top sunt Guatemala - 75 şi Namibia - 77. Totodată, Federaţia Rusă este plasată în acest rating pe locul 112, Ucraina – 81, Bulgaria – 74, Romînia – 69, Polonia – 48, Ungaria – 47.


Raitingul, care este publicat la fiecare 2 ani, atestă indicii înalţi ai economiilor europene. Finlanda şi Marea Britanie şi-au îmbunătăţit cu 6 trepte poziţiile precedente şi ocupă locurile 6 şi 11, Germania şi Franţa au rămas pe aceleaşi poziţii 13 şi 20. Totodată, alte economii importante sunt în scădere: SUA pe poziţia 23, China – 56, India -100.


Economiile țărilor din Asia de Sud-Est au înregistrat succese în dezvoltarea comerțului și în topul global, astfel pozițiile de vîrf fiind ocupate de Sigapore și Hong-Kong.


În acest an, raportul a analizat 132 de economii. Acesta analizează capacitatea economiilor de a stimula comerțul și identifică ramurile, care necesită îmbunătățire.


Indicile implicării în comerțul internațional demonstrează capacitatea instituțiilor de stat, politicii și infrastructurii de a facilita libera circulație a mărfurilor prin hotare la locul de destinație. Factorii, care influențează implicarea în comerțul internațional sunt împărțite în 4 categorii: accesul la piață, infrastructura administrativă la hotare, infrastructura transportului și de comunicare, climatul de afaceri. Indicile implicării este întocmit în baza datelor statistice din surse deschise și rezultatele sondajelor conducătorilor companiilor.

 

Sursa: tv7.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.