MOLDOVENII CU PAŞAPOARTE BIOMETRICE, TREBUIE SĂ CIRCULE LIBER ÎN UE

13.08.2012

Foto: moldovenii.md

Comisia Europeană (CE) consideră că cetăţenii R. Moldova, deţinători ai paşapoartelor biometrice, trebuie să circule liber în Uniunea Europeană (UE). Concluzia se conţine în Raportul CE către Parlamentul European, cu privire la posibilul impact al migrării şi securitatea viitoarei liberalizări a regimului de vize între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, informează trm.md.

 

În condiţiile în care sunt încheiate protocoale bilaterale cu mai multe state europene, în timp ce cu altele duce negocieri active Comisia Europeană consideră că R. Moldova obţine rezultate echilibrate, iar eforturile în acest sens trebuiesc continuate.

 

În raport se arată că în ultimii ani a crescut rata de refuz privind acordarea vizelor. Potrivit informaţiilor furnizate de unele state membre ale UE, motivele principale au fost lipsa justificării scopului şi condiţiilor şederii, sau faptul că acestea nu au fost credibile. De asemenea, solicitanţii de vize nu au putut să demonstreze convingător motivaţia lor de a reveni în R.Moldova.

 

De asemenea documentul evidenţiază că principalele destinaţii ale emigranţilor moldoveni sunt ţările CSI şi anume Rusia, statele UE, Turcia, SUA, Canada şi Israel.

 

Astfel, printre recomandările Comisiei Europene se numără facilitarea migraţiei legale în UE. De asemenea, în raport se spune că UE va continua cooperarea cu R. Moldova pentru a crea oportunităţi mai bune de muncă în această ţară.

 

Comisia Europeană va continua să monitorizeze implementarea cerinţelor impuse de Planul de Acţiuni UE- R. Moldova.


Sursa: moldovenii.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.