PREŞEDINTELE COMISIEI EUROPENE A APRECIAT PERFORMANŢELE R. MOLDOVA ÎN PROCESUL DE PROMOVARE A REFORMELOR

30.11.2012
Foto: moldpres.md

Prim-ministrul Vlad Filat şi Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care întreprinde o vizită în Republica Moldova, au avut astăzi o întrevedere după care au susţinut o conferinţă de presă comună. 

 

Înainte de conferinţă, în prezenţa celor doi oficiali, au fost semnate două documente între Republica Moldova şi UE: Acordul de finanţare cu privire la programul de suport al sectorului învăţămînt vocaţional şi formare profesională şi Adendumul III la Acordul de finanţare privind programul de suport al politicii sectoriale de sănătate. Din partea Republicii Moldova, documentele au fost semnate de vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, iar din partea Comisiei Europene, de către Stefan Fule, Comisar European pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate.

 

Premierul Vlad Filat l-a salutat pe Jose Manuel Barroso la Chişinău, menţionînd că această vizită este una foarte importantă pentru Republica Moldova.

 

"Discuţiile pe care le-am purtat au demonstrat consistenţa şi dinamica relaţiilor moldo-comunitare. Am avut o evaluare a acţiunilor şi am ajuns la concluzia că sîntem într-un proces dinamic, iar scopurile pe care le avem pot fi atinse. Pentru RM e important ca, pînă la Summit-ul Parteneriatului Estic din 2013 de la Vilnus, să finalizăm negocierile şi să fim pregătiţi pentru a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv Acordul de Liber Schimb, şi să finalizăm faza doi a procesului ce vizează liberalizarea regimului de vize", a spus Vlad Filat.

 

Premierul a menţionat că finalizarea cu succes a acestor procese va ancora definitiv Moldova în Europa.

 

Vlad Filat a spus că şi pe viitor Moldova se va concentra pe continuarea reformelor, care sînt necesare, în primul rînd, cetăţenilor Republicii Moldova şi care urmează să aducă mai multă Europă în Republica Moldova, instituţiile statului să devină mai funcţionale, să fie mai multă libertate, democraţie şi prosperitate.

 

Premierul i-a mulţumit Preşedintelui Comisiei Europene pentru suportul oferit Republicii Moldova de către Uniunea Europeană, precizînd că, datorită acestui suport, ţara noastră a reuşit să treacă peste probleme complicate şi să implementeze importante proiecte în domenii ca infrastructura, educaţia, domeniul social etc.

 

"Vă asigur că cetăţenii noştri, care sînt cetăţeni europeni, ţara noastră, noi toţi vom continua să muncim pentru ca Republica Moldova, din partener al UE, să devină parte componentă a UE, care să aducă plus valoare", a mai spus Vlad Filat.

 

Jose Manuel Barroso a menţionat că relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană devin tot mai puternice şi a exprimat mulţumirea pentru aprecierea rolului pozitiv al Uniunii Europene în procesul de transformare a Republicii Moldova.

 

Oficialul a subliniat că vizita sa este un semnal de recunoastere a angajamentelor în contextul reformelor demarate în Republica Moldova.

 

Preşedintele Comisiei Europene a remarcat că ţara noastră este un lider al Parteneriatului Estic, precum şi faptul că Republica Moldova a înregistrat un progres semnificativ în cadrul negocierii Acordului de Asociere, a Acordului privind crearea Zonei de liber schimb, dar şi a implementării Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. Oficialul a opinat că acest proces ar putea fi încheiat cu succes în toamna anului 2013, în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic care va avea loc la Vilnius, iar cetăţenii Republicii Moldova vor beneficia de pe urma acestor şi altor acorduri. Jose Manuel Barroso a precizat că acordurile semnate astăzi aduc asistenţă adiţională Republicii Moldova în sumă de 6 milioane de euro în domeniul sănătăţii publice şi 5 milioane euro pentru dezvoltarea învăţămîntului vocaţional.

 

Jose Manuel Barroso a reiterat deplina susţinere a UE pentru parcursul european al Republicii Moldova, menţionînd că UE a sporit în mod semnificativ bugetul său de asistenţă bilaterală.

 

"În anul 2012, asistenţa financiară a Uniunii Europene pentru Republica Moldova a atins un nivel de 122 milioane euro. Acesta este cel mai înalt nivel de sprijin al UE pe cap de locuitor oferit vreodată unei ţări din vecinătatea europeană", a spus Jose Manuel Barroso.

 

Preşedintele Comisiei Europene a declarat că aceasta este, întîi de toate, o recunoaştere a performanţelor obţinute de Republica Moldova în procesul de promovare a reformelor şi a menţionat că UE va sprijini şi în continuare Republica Moldova în promovarea valorilor şi aspiraţiilor democratice.

 

Sursa: moldpres.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.