PROCEDURA DE LEGALIZARE ÎN RUSIA A COPIILOR MIGRANȚILOR MOLDOVENI ESTE DESTUL DE COMPLICATĂ

15.10.2014
Foto: moldova.ms

Serafimei Bejan de patru ani i-a fost scoasă interdicția de intrare pe teritoriul Rusiei. În sfîrșit, fetița din Moldova și-a revăzut părinții.

 

Serafim Bejan, care pe 26 iulie a acestui an, a fost coborîtă din trenul care circula pe linia Chișinău-Moscova, la stația Troebortnoe, la finele săptămânii trecute a ajuns  în Obninsk, însoțită de bunica ei. În Rusia ele au fost întîmpinate de părinții fetiței, în sfîrșit, sunt iarăși împreună. Acest lucru a fost confirmat  de apărătorul  drepturilor  omului, care se ocupă de problemele migranților moldoveni în Rusia, Alexandr Kalinin.

 

Vorbim despre Serafim Bejan, o fetiță de patru anișori din raionul Ocnița. Părinții ei de mai mulți ani locuiesc în regiunea Kaluga. Mama fetei, Victoria Bejan activează în calitate de  educatoare, iar tatăl fetiței  - în construcții.

 

- La oraganizația, pe care o conduc, s-a adresat pentru  ajutor mama Serafimei. Femeia era intr-o stare de șoc și nu știa cum să procedeze mai departe. Am încercat să facem tot posibilul pentru a reuni familia Bejan, - a spus Kalinin.

 

Reamintim că apărătorul  drepturilor omului, în numele Congresului  diasporei moldovenești a trimis o scrisoare deschisă către șeful Serviciului Federal de Migrație din Rusia, de asemenea, a contactat Biroul Serviciului Federal de Migrație din Rusia, regiunea Breansk. Fetița cu ajutorul domnului Kalinin, a scris chiar și o scrisoare, către președintele Federației Ruse, să-i permită  de a pleca , împreună cu familia inapoi în  Rusia.

 

- Ca rezultat, am reușit sa anulăm  interdicția  pentru  intrarea fetiței pe teritoriul Federației Ruse. Familia s-a reunit, iar acest lucru este important, - a spus Kalinin. Potrivit lui, aceasta este "primul caz cunoscut”, cînd autoritățile ruse au impus o interdicție de intrare în Federația Rusă unui copil, și mai ales pentru  o perioadă de 18 luni."

 

- Până în prezent, nu am avut cazuri similare. Cred că angajatul  structurii, care  a impus interdicția, nu a atras  atenție la data nașterii. Vreau sa cred  că a fost o eroare tehnică. Cu toate acestea, problema de legalizare a copiilor minori a migranților,  este acută, - a spus Kalinin.

 

El explică acest caz , prin însăși schimbarea structurii de migrare: cetățenii Republicii Moldova tot mai bine se integrează în societatea rusă și găsesc  locuri bune  de muncă, din acest motiv, își iau familiile in Rusia.

 

Procedura de legalizare a copiilor minori a migranților este destul de complicată. E necesar să fie  percepute corect normele legislatiei ruse. Noi indemnăm concetățenii noștri să se adreseze instituțiilor școlare și preșcolare cu rugămintea de a emite un document, care atestă faptul că copiii lor studiază acolo. Cu acest document e necesar să se adreseze  la biroul Serviciului Federal de Migrație, sub  jurisdicția căruia este  instituția pe care o frecventează copilul migrantului. Pe baza acestui document SFM extinde termenul de ședere pe teritoriul Federației Ruse pentru copil pe tooată perioada  anului de studii, - a explicat apărătorul drepturilor omului.

 

Multe probleme apar în cazul migranților, ai căror copii nu merg la grădiniță sau la școală. În astfel de cazuri cetățenii noștri părăsesc teritoriul Federației Ruse împreună cu copiii la fiecare trei luni după care se întorc înapoi. Dar asta deja este o încălcare a legii, pentru ca legal, migranții se pot afla pe teritoriul  Federației Ruse doar trei luni din șase. Când cetățeni RM o dată la trei luni intră și ies din țară, oricum, acest fapt se califică, drept  încalcare, copilul se află pe  teritoriul Federației Ruse mai mult de trei luni din  șase,  - a spus Kalinin.

 

Cu toate acestea, el a atras atenția asupra faptului că în cazurile de depunere a documentelor către FMS pentru a obține un permis de ședere temporară trebuie specificate în formularul de cerere inclusiv și numele copiilor minori. Potrivit apărătorului  drepturilor  omului, numai în acest caz permisul de ședere temporară în mod automat îl obțin și copiii migranților.

 

Sursa: moldova.ms

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.